Kultúra

Hatalmas és apró dobok: Yamato

A 16-20 főből álló csapat valami olyat ad, amit receptre kéne felírni.

Tradicionális taiko dobokon rittyentenek óriási showműsort, akkora energiával, amiből egy egész várost kivilágíthatnának. A taiko dobolás igen látványos műfaj, jellegzetes, táncszerű, akrobatikus mozgással és még jellegzetesebb méretű dobokkal. Vannak köztük egészen kicsik, alig néhány ökölnyiek, és akkorák, hogy kitárt karral sem érnék el a két peremét.


Forrás: yamatodrummers.com

A Yamato csapata talán a világ legprofibb társasága, aki egy kicsit utánanéz a honlapjukon, meglepődhet, micsoda életet élnek. Egyáltalán nem a nyugati sztárokéhoz, inkább a keleti szerzetesekéhez hasonlítható az életmódjuk. Szigorú szabályok szerint összezárva, egész életüket a taiko dobolásnak szentelik, óriási fegyelemmel és elhivatottsággal. A csoport tagjai minden reggel 10 km-es futással kezdik a napot (ezt akár meg is csodálhatjuk, itt is a szállásuk körül róják a köröket), kiegészítve ezt némi könnyed kis súlyzózással. Aki elmegy a koncertre, látni fogja, milyen erő kell egy-egy ilyen óriási dob püföléséhez, és közben micsoda mutatványokat végeznek. Délután csoportosan gyakorolják a dob ütését-verését, majd este mindenki visszavonul, hogy egyénileg tökéletesítse a tudását. Az alvást, evést és tisztálkodást leszámítva tulajdonképpen folyamatos edzéssel és hangszeres gyakorlással töltik az időt. Egy teljes évet töltenek az újabb program betanulásával és fizikai erőnlétük szinten tartásával.

A műsor pedig az a kategória, amit pontosan addig emlegetünk még, amíg el nem jutunk a következőre, majd a következőre és a rákövetkezőre… Látványos fényjátékkal és kifejezetten kedves humorral vegyítik a profi dobolást, bevonva a nézőket is.

Idén különösen nagy hangsúlyt kap a közönség, a koncert címe ugyanis ROJYOH (rodzsjó), a jelentése: Úton. Nekünk, nézőknek szól a hívás, tartsunk velük, legyünk mi is részesei a Nagy Útnak, melyet ők is bejárnak.

„Nagyokat lépünk az úton, és együtt érezzük, hogy a föld ritmusra vibrál a lábunk alatt. Ez az a pillanat, amikor a szívünk dobbanása a közönségével egyszerre hangzik.” (Yamato)

Yamato / 20 éves jubileumi koncert- Taiko-dob show
Budapest Kongresszusi Központ,
2013. április 12–14. (péntek–vasárnap), 20 óra

Jegyrendelés: http://www.pannonprodukcio.hu/esemenyek/123-the-beat-on-the-road-20-eves-jubileumi-koncert.html

Ajánlott videó

Olvasói sztorik