Nagyvilág

Kegyelmet kaphat Lucenko

Öt másik elítélttel együtt elnöki kegyelemben részesítette Jurij Lucenko ex főrendőrt Viktor Janukovics ukrán elnök.

A Timosenko-kormány belügyminiszterét 2012 tavaszán hatalommal való visszaélés, és hivatali beosztás körében elkövetett sikkasztás tárgyában ítélte négy évig terjedő szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra az ukrajnai bíróság. Jurij Lucenko abban találták bűnösnek, hogy jogtalanul juttatta állami köztisztviselői beosztásból fakadó előnyökhöz egyik személyi sofőrjét. A kijevi bíróság azt is a volt főrendőr vétségéül rótta fel, hogy a 2008-2009-es években közpénzekből rendezett luxusünnepségeket a belügyi dolgozók szakmai ünnepe alkalmából, melyek összege meghaladta a 643 ezer hrivnyát (átszámítva 17,3 millió forintot).

Lucenko amnesztiáját számos hazai és európai jogvédő szervezet is szorgalmazta, mivel úgy vélték, hogy politikai megtorlás áldozata lett. Az Európai Unió illetékesei a Timosenko-ügy mellett az ellenzéki Narodna Szamooborona (Nemzeti Önvédelem) párt vezérének bebörtönzésében látták Ukrajna uniós társulásának egyik legnagyobb akadályát.

Az ukrán politikusról időközben az is kiderült, hogy súlyos máj- és hasnyálmirigy-betegségben szenved. Az elmúlt egy év során többször is kezelték emiatt a börtönkórházban. A rossznyelvek szerint az ex főrendőrnek korábban komoly alkoholproblémái voltak. Jurij Lucenko például azt követően vált hírhedté Európa-szerte, mikor belügyminiszterként 2009-ben a frankfurti repülőtéren nem engedték felszállni az egyik Kijevbe tartó gépre, mivel a reptér személyzete szerint ittasan randalírozott.

Viktor Janukovics már több ízben kijelentette, hogy fontolóra venné a kegyelem megadását, amennyiben azt Lucenko írásban kérelmezné, ám hozzá mindeddig nem jutott el ilyen kérvény. Később – az uniós politikusok nyomására – azt nyilatkozta, hogy az egészségi állapotára tekintettel talán mégis fontolóra veszi a volt belügyminiszter idő előtti szabadon bocsátásáról szóló elnöki rendelet aláírását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik