Nagyvilág

Fogadjunk atomháborúra!

A bukmékereknél nagy pénzt ér, ha Észak-Korea háborút indít.

Észak-Korea rakétákkal fenyeget, és kitessékelte az országban található nagykövetségeket, a félszigeten uralkodó feszültség már a fogadóirodákban is megjelent.

Arra, hogy Észak-Korea háborút indít az egész világ ellen még az idén 25/1 arányban lehet fogadni, azaz ha megtörténik minden egyes feltett fonttal 26-ot lehet nyerni. Feltéve, hogy lesz, aki túléli a koreai atomcsapást.

A két Korea egyesülésére 2020 végére már jóval kisebb esélyt látnak, ezért itt ötvenegyszeresét kaszálhatjuk, ha bekövetkezik. Szinte alig hoz a házhoz, ha azt tippeljük, hogy nem lesz idén észak-koreai atomkísérlet (1 fontból 1,44), egy esetén 2,63-ra nő ez az összeg, három vagy több esetén viszont már 17-szeresét kapjuk a „befektetett” pénzünknek.

A legvalószínűtlenebb, kétszázszoros pénzt jelentő esemény az lenne, ha Kim Jong Unt, Észak-Korea Kedves Vezetőjét  lefényképeznék a 2013-as NBA – általában júniusban tartott – nagydöntőjének egyik mérkőzésén.

Mi történik egyébként Koreában?

Észak-Korea a héten két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát szállított keleti partvidékére, ahol mozgatható indítóállásra helyezte, majd elrejtette azokat – jelentette pénteken a dél-koreai hírügynökség. “Észak nyilvánvalóan arra készül, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül kilője a rakétákat” – idézték a szöuli kormány egy vezető tisztségviselőjét. Erre utalhat az is, hogy Észak-Korea azt javasolta pénteken a Phenjanban nagykövetséget üzemeltető országoknak, hogy vegyék fontolóra missziójuk evakuálását.


Kattintson a képre a galériáért!
Fotó: AFP / Yung Yeon-Ye

Magyarországot ez nem érinti, hiszen nincs nagykövetségünk az országban. A Külügyminisztérium azonban figyelmeztetést adott ki a közeljövőben Dél-Koreába látogatást tervezőknek. Azt javasolják, hogy folyamatosan figyeljék a híradásokat és a konzuli szolgálat, illetve a nagykövetség honlapján elérhető utazási tanácsokat. Észak-Korea egyébként “csak” a fokozott biztonsági kockázatot rejtő kategóriában van az utazásra nem javasolt térségek listáján. Ennél szigorúbb besorolásban van többek közt Irak és számos afrikai ország.

Katonai források szerint Phenjan feltehetően április 15-én, az észak-koreai kommunista rezsim 1994-ben elhunyt alapítója, Kim Ir Szen születésének évfordulóján akarja végrehajtani a rakétaindítást. A telepítésre válaszul az Egyesült Államok rakétaelhárító rendszert küldött a csendes-óceáni Guam szigetén lévő támaszpontjai védelmére.

Egy kis ízelítő abból, hogyan látják mindezt az észak-koreaiak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik