Nagyvilág

Leégett az újjáépítés szimbóluma

Nem lett a tűz martaléka Depardieu csecsenföldi luxuslakása.

Leégett egy negyvenemeletes felhőkarcoló szerdán a csecsenföldi Groznijban. Az épületben hét órán át tombolt a tűzvész, 300 tűzoltó csak csütörtök reggelre tudta megfékezni a lángokat.

A Groznij-City nevű felhőkarcoló-negyedében álló Olimp toronyház 145 méter magas, csúcsán a világ legnagyobb, 14 méter átmérőjű toronyórájával. A vadonatúj épület csillogó külső burkolata teljesen megsemmisült, de szerkezetileg nem rongálódott meg.

A felhőkarcolóban még alig laktak, senkinek nem esett baj. Korábban felröppent a hír, hogy itt kapott ajándéklakást Ramzan Kadirov csecsen elnöktől Gérard Depardieu francia filmsztár is, aki a franciaországi vagyonadó elől menekülve vette fel nemrég az orosz állampolgárságot, és aki Csecsenföld nagy rajongója lett. Később azonban kiderült, Depardieu egy szomszédos házban kapott lakást.

A hét felhőkarcolót – köztük öt lakóépületet, egy bevásárlóközpontot és egy szállodát – magában foglaló ultramodern negyedet a két orosz-csecsen háborúban földig rombolt Groznij újjáépítésére átutalt orosz pénzekből építette fel egy török cég. A csecsen hatóságok büszkesége, a csecsen főváros újjászületésének szimbóluma.

A kaukázusi városban már épülőfélben van Groznij-City 2 is, ahol egy, az Olimpnál kétszer magasabb, 300 méteres felhőkarcolót is átadnak 2016-ban.

Valószínűleg zerint egy légkondicionáló berendezés külső egységének rövidzárlata okozta. A gyúlékony szigetelőanyagok égése miatt a tűz gyorsan végigterjedt az épület egészén, elérve az épület legfelső szintjét is.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik