Nagyvilág

Halálra ítélhetik a mozis tömeggyilkost

james-holmes(960x640)(2).jpg (james holmes, denveri vérengzés, )
james-holmes(960x640)(2).jpg (james holmes, denveri vérengzés, )

Korábban a bíró azért nyújtott be ártatlansági kérelmet a nevében, hogy az ügyvédek ne lassítsák az eljárást.

Elutasította az ügyészség a 12 ember meggyilkolásával és további 58 megsebesítésével vádolt James Holmes ügyvédjeinek vádalku-ajánlatát, amelynek értelmében a vádlott bűnösnek vallotta volna magát, hogy cserébe elkerülje a halálos ítéletet – közölték pénteken amerikai napilapok.

Az állig felfegyverzett, rendőrkommandós védőfelszerelést viselő Holmes 2012. július 20-án, Denver Aurora nevű elővárosának Century 16 multiplexében, a Batman-sorozat legújabb részének éjféli bemutatóján tüzet nyitott a nézőtéren ülőkre. A 25 éves támadó a film gonosz főszereplőjének, Jokernek maszkírozta magát.

Az ügyészség az elutasítást azzal indokolta, hogy a vádalku-kérelmet nem tudja mérlegelni, ha a védelemtől nem kap pótlólagos, az egyezséget indokoló információkat. A vád képviselői szerint az ügyvédek pusztán a média érdeklődését kívánták felkelteni.

Holmesnak legközelebb április 1-jén kell megjelennie a bíróság előtt és kinyilvánítania azt, hogy ártatlannak vagy bűnösnek vallja-e magát. A tárgyalás a tervek szerint augusztus 5-én kezdődik.

Megfigyelők korábban azt várták, hogy a védők Holmes beszámíthatatlanságára fognak hivatkozni. Az ügyben eljáró bíró az  
ügyvédek késlekedése miatt március 12-én maga nyújtott be ártatlansági kérelmet a vádlott nevében, az ügyvédek ugyanis még nyolc hónappal a gyilkosságsorozat után sem döntötték el, hogy védencüket bűnösnek vagy ártatlannak minősítsék-e. William Sylvester bíró azért szánta el magát erre a lépésre, mert meg akarta akadályozni az eljárás lassítását.

Ha a védelem azt kérte volna, hogy Holmest beszámíthatatlanság miatt nyilvánítsák ártatlannak, akkor a vádlott – a Coloradói Egyetem volt ideggyógyász doktorandusza – kénytelen lett volna alávetni magát egy Colorado állam által lefolytatandó hivatalos elmeorvosi vizsgálatnak.

A vádlott ügyvédei korábbi bírósági meghallgatásokon előadták: védencük meg nem nevezett elmekórban szenved, továbbá  pszichiátriai kezelés alatt állt, mielőtt megbukott egy záróvizsgán, és májusban kénytelen volt abbahagyni a tanulmányait. Coloradóban 1997 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet. Szakértők szerint vádalku nélkül a per akár évekig eltarthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik