Nagyvilág

Felkelést szerveznének Orbán ellen

orbán viktor évértékel 2013 (orbán viktor)
orbán viktor évértékel 2013 (orbán viktor)

Nyugati művészek támadják a kormányfő politikáját. Szerintük Orbán Viktor jobboldali rezsimmé alakítja át Magyarországot.

Ötven neves nyugati alkotó- és előadóművész és tudós kiáltványban tiltakozik Magyarország jobbra tolódása ellen – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitungra és a Der Standardra hivatkozva a Klubrádió.


Elfriede Jelinek
Fotó: AFP

Az alaptörvény nagy visszhangot kiváltott negyedik módosítása után a művészek – köztük a Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jellinek – felhívásukban azt követelik, hogy a világ gyakoroljon nagyobb nyomást a magyar kormányra, amely Orbán Viktorral az élen jobboldali rezsimmé alakítja át Magyarországot, ám Európa eközben hallgat.

A kezdeményezők azt javasolják, tartsanak kongresszust Bécsben a demokratikus és köztársasági magyar állam érdekében.

A felhívás teljes szövege:

Indítsatok felkelést!

Igen, igen. Vannak felhívások és cikkek, tiltakozó határozatok és levelek, pódiumviták és dokumentumfilmek Magyarország módszeres fasizálódásáról és az ellen, de idáig minden akció hiábavalónak bizonyult. A demokratikus polgári társadalom megszokott tiltakozási formáival már nem lehet semmit sem elérni Magyarországon, illetve Magyarország ellen. Az Orbán-kabinet zavartalanul jobboldali rezsimmé alakítja át az államot. A politikailag intézményesedett Európa pedig mindezt csak tétlenül nézi. Az értelmiségiek megmagyarázhatatlan okokból hallgatnak. Akcióik legfeljebb csak a saját lelkiismeretük megnyugtatására szolgálnak. Legfőbb ideje, hogy a földrész értelmiségijei véget vessenek tétlenségüknek és önfeladásuknak, és közbeavatkozzanak Magyarországon, amely a kontinens rothadó gócává válik.

Harc vagy kapituláció?

Javaslat: egy bécsi stratégiai kongresszusról az ellennyilvánosság hatalmas lökőhullámát kell elindítani. Az ismert filmcím, A fegyverek választása felhívás a szellem Európájához, hogy együtt gondolja végig a vita eddigi eszközeit, és találja meg az új, radikális formákat. Fontos támpontot adhat ehhez „A kultúra védelmében“ rendezett 1935-ös párizsi konferencia és az 1963-as Kafka-konferencia. Filozófusok és publicisták, zenészek és tudósok, színházi emberek és filmkészítők, képzőművészek és költők, Greenpeace-aktivisták, internet- és sms-forgalmazók össze kell fognia mindenkinek, aki demokratikus és köztársasági Magyarországot akar. Összeurópai hálózat keretében az eddiginél hatásosabb sajtókeretekben kell fellépni és korszerű módon fel kell szabadítani Magyarországot!

 

Az egyik német tévécsatornán a minap táncoló bohócként ábrázolták Orbán Viktort. Nézze meg, hogyan!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik