Nagyvilág

Még a héten hazajönnek katonáink Afganisztánból

afganisztan(210x140)(1).jpg (afganisztán, )
afganisztan(210x140)(1).jpg (afganisztán, )

Bezár a magyar PRT-tábor. Már a hivatalos búcsúünnepségen is túl vannak a katonáink.

Levonták a Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportjának (PRT) táborában kitűzött nemzeti lobogót, és megtartották a hivatalos búcsúünnepséget is Mazari-Sarifban. A PRT utolsó váltásának katonái a héten térnek haza Afganisztánból.

Hende Csaba átveszi a csapatzászlót Sipos Antal ezredestől – (Fotó: MTI)

A rendezvényen – amelyen Hende Csaba honvédelmi miniszter is részt vett – Sipos Antal ezredes, a PRT 13. váltásának parancsnoka átadta a tárcavezetőnek a PRT táborában levont nemzeti lobogót. A miniszter a beszédében megemlékezett a szolgálatteljesítés közben elhunyt 7 magyar katonáról is, “akik a legnagyobb áldozatot hozták, életüket adták a küldetés teljesítése közben”. Sipos Antal ezredes, kontingens parancsnok pedig összefoglalta az elmúlt 6 hónap tevékenységét.

Magyarország 2006 októberétől működtetett tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. 2006 októbere és 2013 márciusa között több mint 2500 magyar katona szolgált a PRT kontingensében. Volt, aki 3-4 alkalommal is teljesített kint szolgálatot. A PRT utolsó váltása szolgálatának 183 napja alatt több mint 660 feladatot hajtott végre a tartományban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik