Nagyvilág

Visszaadta a 30 éve rabolt pénzt, kamatostul

dollár (dollár, )
dollár (dollár, )

Nem bírt a lelkiismeretével.

„A segítségüket kérem egy férfi megtaláláshoz, akinek pénzzel tartozom” – állt abban a levélben, ami hétfő délelőtt landolt az amerikai WOOD televízió hírszerkesztőségében. A levélben, amelynek másolata a helyi seriff hivatalába érkezett, az ismeretlen feladó közölte: nagyjából harminc évvel korábban kirabolt egy kis boltot a michigani Middleville közelében, ahonnan nyolcszáz dollárral távozott.

Az ismeretlenségbe burkolózó rabló csak a levél közepén írta le azt, ami végül igazán felkeltette a hírszerkesztők figyelmét. A bűntudattól szenvedő feladó ugyanis jelezte, hogy a seriffnek küldött levélhez 1200 dollárt mellékelt, hogy kamatostul fizesse meg azt a nyolcszáz dollárt, amit még a nyolcvanas években rabolt el a boltból.

Az újságírók azonnal felhívták a seriff hivatalát, ahol még nem ellenőrizték a reggel érkezett leveleket, de nem sokkal később már vissza is hívták a televízió hírszerkesztőségét, közölve, hogy megkapták a pénzes borítékot. „12 darab százdolláros volt benne” – mondta el a seriff helyettese a televíziónak.

A rendőrségnek végül sikerült megtalálnia a nyolcvanas években kirabolt bolt tulajdonosát, annak ellenére, hogy nem őrzik három évtizede megoldatlan ügyek aktáit. „Ugyanannyira meglepődött, mint mindenki más, hiszen ilyen nem történik mindennap” – közölte Bob Baker az újságírókkal.

A seriff helyettese elmondta azt is, hogy nem indítanak nyomozást a bűntudatos ismeretlen ellen. Egyrészről azért, mert a harminc év alatt az ügy már régen elévült. Másrészt a levélből egyértelműen látszik, hogy szerzője egyáltalán nem büszke arra, amit harminc éve tett. Baker szerint szinte biztos, hogy nem egy karrierbűnözőről van szó, hanem olyan valakiről, aki elkövetett egy hibát, amit igyekszik jóvátenni. „Ha ez harminc éven át zavarta, akkor eleget szenvedett, és megvolt a büntetése” – jelentette ki a seriff-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik