Élet-Stílus

Visszavitte a 60 éve lopott pénzt

Az nem olyan hatalmas hírértékkel szolgál - sajnos -, hogy valaki lop, na de hogy visszaolgáltatja a pénzt, ráadásul kamatokkal?!

Egy férfi, aki bevallotta, hogy évtizedekkel ezelőtt pénz lopott az egyik Seatle belvárosában található üzletben, hétfőn visszajuttatta az összeget a kamatokkal együtt. Déletlőtt 10 óra körül egy idős ember kézbesített egy borítékot „a Sears menedzserének” címzéssel a vevőszolgálati pultnál. A borítékban egy 100 dolláros bankjegy és egy cetli volt található. „A késő negyvenes években pénzt loptam a pénztárgépből, úgy 20-30 dollárnyi összeget” – állt a mellékelt, nyomtatott betűkkel írt levélben.


Hat évtizednyi lelkiismeret-furdalás – Fotó: King5

„Úgy gondolom 60 éven át kínozta a lelkiismerete” – nyilatkozta Gary Lorentson, menedzser. Állítólag az üzlet biztonsági kamerái rögzítették is az idős urat, ám úgy döntöttek, nem teszik közzé a felvételt. Az üzlet jótékony célra kívánja fordítani a megkerült pénzt.

A lelkiismeret-furdalás egyébként az emberre jellemző összetett lelkiállapot az egyik definíció szerint – bár, aki már látott papucsot szétrágó, bűntudatos pofájú kutyát… Akkor tör ránk ez az érzés, ha vélt vagy valós rossz döntést hoztunk, nem megfelelően viselkedünk vagy cselekszünk, és emiatt gyötrődünk. Ennek egyik legközismertebb intézményesített „gyógymódja” a katolikus egyházban működő gyónás intézménye, de pszichológusok is gyakran találkoznak vele, bár ők inkább kóros formáival.

Ugyanakkor szülők figyelmébe ajánljuk azt a tételt, miszerint a lelkiismeret nevelhető, formálható, de el is vesztegethető… Ami a bácsit illeti – marad a közhely -, tényleg jobb későn, mint soha.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik