Nagyvilág

Nyugat-Európába visszatért a tél

havas bicikli (havazás, németország, )
havas bicikli (havazás, németország, )

Angliában, Franciaországban és Németországban a hét elején közlekedési fennakadásokat és áramkieséseket okozott a havazás.

Lezárt repterek, törölt járatok

Az erős havazás miatt kedden lezárták a frankfurti repülőteret, a Budapest Airport honlapján szereplő délutáni információk szerint valamennyi délutáni és esti budapesti járatot is törölték.

A télies időjárás miatt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren a napi járatok negyedét, közel háromszázat töröltek. A francia főváros másik repülőterén, az Orly légikikötőben egy tunéziai utasszállítógép lecsúszott a leszállópályáról, de senki sem sérült meg. A párizsi fapados járatokat kiszolgáló Beauvais reptere bezárt. Bezárt az összes észak-franciaországi repülőtér, a térségben több helyütt 50 centiméter körüli hó esett. A brüsszeli légikikötő is csak korlátozottan fogadja és indítja a repülőket.

Az Eurostar szerelvényeit először csak egy-egy ponton állították le a hóátfúvások miatt, de délután bejelentették, hogy a nap hátralévő részére szüneteltetik a szolgáltatást Belgiumban és Franciaországban is.

Végeláthatatlan havazás és hókotróhiány

Anglia déli felében gépkocsik százai akadtak el az utakon, s helyenként 50 kilométeres dugók alakultak ki. Sussexben 24 óra alatt több mint 300 koccanásos balesetet jelentettek a síkos utakon. Anglia déli részén a tükörjég és hófúvások, valamint a nem elegendő számú hókotró okozott káoszt.

Belgiumban összesítve 1600 kilométer hosszan voltak torlódások az utakon. Brüsszelben még az amerikai nagykövetség is bezárt a rossz idő miatt.

Hajótöröttek az utakon, kényszerszünet az iskolában

Franciaország északnyugati részében, Bretagne-ban és Alsó-Normandiában több mint 68 ezer háztartás maradt áram nélkül, és kedden reggel mintegy ezer autós rekedt a gépkocsijában a heves havazás miatt.

A Saint-Joseph és Cherbourg közötti országúton több száz autós rekedt gépkocsijában a havazás miatt. A Manche megyei hatóságok arra kérték a térség lakóit, hogy segítsenek “az utak hajótöröttjeinek”.

Németországban Frankfurt környékén és tőle északra a legnehezebb a helyzet. Az A45-ös autópályát lezárták, mert a jeges úton mintegy száz személygépkocsi és teherautó ütközött össze Münzenberg közelében. Szerencsére senkinek sem lett komoly baja.

Az ország északi felében tükörjég borítja az utakat, és heves havazás volt a térségben, helyenként 30 centi hó hullott. Több tízezer iskolás számára elmaradt a tanítás. Több száz baleset történt, hatan súlyosan megsérültek. Halálos áldozatot csak Franciaországból jelentettek, ahol ketten megfagytak.

Szerdán búcsúzik a tavasz tőlünk is

Csütörtökön Magyarországon is hidegebbre fordul az idő, pénteken többfelé várható havazás, hétvégén akár mínusz 15 fok is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik