Nagyvilág

EP-képviselők tiltakoztak a magyar döntés ellen

felkiáltójelek (alkotmánymódosítás, európai parlament, felkiáltójel, )
felkiáltójelek (alkotmánymódosítás, európai parlament, felkiáltójel, )

Az Európai Parlament képviselői Szájer József felszólalása alatt emelték fel a felkiáltójeleket ábrázoló táblákat.

Az alkotmánymódosítás elfogadása miatt elmúlt a békülékeny hangulat Brüsszelben – írja a hvg.hu. Az összes korábbi ingerültség a felszínre jött, mert nem bánik uniós partnereivel fair módon az Orbán-kormány – mondta Göncz Kinga magyar szocialista EP-képviselő a lapnak. A lap uniós forrás szerint előbb-utóbb tényleg eléri a magyar kabinet, hogy csakis az erő nyelvén beszéljenek vele.

Az Európai Parlament strasbourgi ülésén Szájer József fideszes EP-képviselő felszólalása alatt a zöld, liberális és baloldali képviselők közül többen fekete felkiáltójelekkel ellátott táblát emeltek a magasba, tiltakozásukat hangos bekiabálásokkal is jelezték.

A magyar parlament hétfői döntésének Németországban is volt politikai visszahangja: téma volt Angela Merkel és Áder János megbeszélésén is. A német kancellár a magyar államfővel “üzent” Orbán Viktornak: kiszámíthatóbb gazdasági környezet kialakítását kéri Magyarországtól.

Barbara Stamm, a bajor parlament keresztény-szociális elnöke úgy döntött, hogy mégsem fogadja szerdán a Münchenben tartozkódó Kövér Lászlót. Döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a magyar alkotmány újabb módosítása az egész Európai Unióban és Németországban is mély aggodalmat és vitát váltott ki a magyar jogállamiságot illetően. Kövér látogatásának legfontosabb eseménye ez a szerdára tervezett találkozó lett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik