Nagyvilág

Merkel Áderrel üzent Orbánnak

áder jános és angela merkel (áder jános, angela merkel, )
áder jános és angela merkel (áder jános, angela merkel, )

Az alkotmánymódosítás másnapján a német kancellár kiszámíthatóbb gazdasági környezet kialakítását kéri Magyarországtól. Áder „pontos, kimerítő, jogi választ" adott az alkotmánymódosításról.

Angela Merkel német kancellár is bírálta a magyar parlament hétfői döntését a legújabb alkotmánymódosításról – mondta a Népszabadságnak a német kormány egyik szóvivője, miután a kancellár fogadta Áder János köztársasági elnököt Berlinben. Merkel ismét emlékeztette a magyar kormányt a kétharmados parlamenti többséggel járó komoly felelősségre.


Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A magyar államfő Guido Westerwelle német külügyminiszterrel, majd Angela Merkellel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a német kancellár nagyon fontos eredménynek tartja a német–magyar gazdasági kapcsolatok kedvező alakulását, ugyanakkor felkérte őt, hogy közvetítse álláspontját, miszerint „nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben a jogszabályok biztonságára, a jogbiztonságra, a kiszámítható gazdasági környezetre, mert a jogszabályok viszonylag gyakori változtatása” nem teszi „minden körülmények között kiszámíthatóvá a magyar gazdaságot”.

A magyar alkotmánymódosítás még csak terv volt, amikor Guido Westerwelle német külügyminiszter az európai alapértékek tiszteletben tartását követelte Brüsszelben. A német diplomácia irányítója az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve közölte: nemcsak papírra leírt alkotmányos jogokról van szó, hanem arról is, hogy e jogokat élettel kell megtölteni. Az EU értékközösséget jelent, aminek az egyes tagországokban is meg kell nyilvánulnia. A német liberális politikus emlékeztetett arra, hogy a múlt héten három további uniós ország – Dánia, Finnország és Hollandia – külügyminiszterével együtt azt szorgalmazta, alakítsanak ki az unión belül hatékonyabb mechanizmust az alapértékek védelmére a tagországokban.

A köztársasági elnök szerint német partnerei nem kaptak kellően pontos tájékoztatást az alaptörvény módosításáról. „Ezt a hiátust igyekeztem pótolni” – mondta Áder János a Guido Westerwelle német külügyminiszterrel, majd Angela Merkellel folytatott megbeszélése után. Az államfő közölte: a felmerült kérdésekkel kapcsolatban igyekezett „pontos, kimerítő, jogi választ adni”.

A német külügyminisztérium szóvivője a találkozóról közölte: a tárcavezető és a magyar államfő az “alkotmányvitáról” is tárgyalt. A felek erről “nyílt párbeszédet” folytattak, és az eszmecsere során “egymásnak meglehetősen ellentmondó” véleményeket fogalmaztak meg. Áder János a külügyminisztériumi közleményre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: politikai tárgyaláson “teljesen természetes”, hogy nem mindenben értenek egyet a felek.

A kancellári hivatal sajtóosztályán az MTI érdeklődésére elmondták: Áder János vendéglátója Joachim Gauck szövetségi elnök, ezért a kancellári hivatal a szokásoknak megfelelően nem ad külön tájékoztatást a látogatásról, így a magyar államfő és Angela Merkel megbeszéléséről sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik