Nagyvilág

Észak-Korea nem mondhatja fel a fegyverszünetet

A koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezmény továbbra is érvényben van, annak ellenére is, hogy Észak-Korea azt állítja: felmondta a megállapodást - jelentette ki hétfőn az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Martin Nesirky rámutatott, hogy a 60 éves fegyverszüneti megállapodást az ENSZ Közgyűlése fogadta el, így annak egyoldalú felmondásához sem Észak-, sem pedig Dél-Koreának nincs joga.

A phenjani külügyminisztérium a múlt héten jelentette be, hogy felmondja a fegyverszünetet, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciócsomagot fogadott el Észak-Korea ellen. A kelet-ázsiai kommunista ország pártlapja, a Rodong Szinmun hétfőn szintén arról írt, hogy a rezsim vezetése felmondottnak tekinti a fegyverszüneti megállapodást.

Az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vezet be Észak-Korea Külkereskedelmi Bankjával szemben – jelentette ki hétfőn Tom Donilon, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A Fehér Ház szóvivője hétfőn aggodalmát fejezte ki a legújabb észak-koreai provokáció miatt, amelynek “célja, hogy növelje a feszültséget és az instabilitást Északkelet-Ázsiában. Jay Carney azután nyilatkozott így, hogy Phenjan, válaszul az ellene hozott ENSZ-határozatra és a demilitarizált övezettől délre zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra, elvágta a Vöröskeresztnek a két Korea között létesített “forródrótos” telefonvonalát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik