Nagyvilág

Meghalt, miután 25 kórházból küldték el

Japán mentőautó (japán, mentő, )
Japán mentőautó (japán, mentő, )

A mellkasi fájdalmakra panaszkodó japán férfival három órán át körözött a mentőautó, de minden felkeresett kórházból elküldték. Pedig volt olyan, ahol többször is próbálkoztak.

A japán egészségügyi ellátás a világ legjobbjai közé tartozik, a sürgősségi ellátás azonban hagy némi kívánnivalót maga után. Ezt tapasztalta meg egy 75 éves nyugdíjas, aki még január elején hívott mentőt, nem sokkal éjfél előtt – jelentette szerdán a Mainichi című japán lap. A Szaitama tartományban élő nyugdíjashoz a mentő még időben kiért, utána azonban egyik kórház a másik után utasította vissza.

A beteg férfival végül három órán át furikáztak a mentősök, kórházi ágyat keresve, de mindenhonnan elküldték őket. A japán lap beszámolója szerint 36 alkalommal próbálkoztak sikertelenül 25 különböző kórházban, pedig egy idő után már a tartományon kívüli kórházakhoz is elmentek. Volt, ahol orvoshiányra hivatkoztak, máshol szabad ágy nem volt. A 75 éves férfit végül a szomszédos Ibaraki tartomány egyik kórházában nyilvánították halottá.

A japán belügyminisztérium adatai szerint 2011-ben több mint 17 ezer sürgősségi ellátást igénylő beteget küldtek el három vagy több kórházból, különböző indokokra hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik