Nagyvilág

Tévében nézte búcsúját XVI. Benedek

benedek pápa (xvi. benedek pápa, )
benedek pápa (xvi. benedek pápa, )

Az esti tévéhíradókban nézte vissza lemondását és távozását a Vatikánból a nyugalmazott pápa.

A pénteki nap délelőttjén olvasott, zenét hallgatott, sétált a Castel Gandolfó-i palota kertjében – erről Georg Gänswein, a XVI. Benedek titkára tájékoztatta a Vatikán szóvivőjét.

Federico Lombardi elmondta, hogy a vatikáni pápai lakosztályt csütörtök este nyolc óra egy perckor Tarcisio Bertone pápai kamarás pecsételte le. Pénteken a római lateráni Szent János bazilika melletti apostoli paloták pápai lakosztályát is lepecsételték.

Rómából és a kolumbiai Calíból érkeznek a Vatikánba a következő egyházfő ruhái. Az olasz fővárosban a Gammarelli szabóság kapott rendelést a Vatikántól, hogy három különböző méretben készítse el az új pápa első, fehér színű reverendáját. “Nem tudjuk, kire kell szabnunk a ruhát: a konklávéból kilépő új egyházfő kis, közepes és nagy méretben elkészített ruha közül választhat. Ott, a helyszínen igazítjuk majd hozzá” – nyilatkozta az olasz sajtónak Stefano Gammarelli a Pantheon közelében 1798 óta működő szabóságtól, amely IX. Pius (1846-78) óta szállítja a Vatikánba a pápai öltözetet. Az üzlet kirakata XVI. Benedek lemondása óta üres: hétfőn teszik ki a három új pápai ruha mását.

A SkyTG24 hírtelevízió úgy értesült, hogy a következő pápa püspöksüvege (mitra) a kolumbiai Cali városában már elkészült és innen érkezik a Vatikánba.

A Vatikán épületein lobogó sárga-fehér zászlókat XVI. Benedek lemondása óta félárbócra eresztették. A Castel Gandolfó-i palotába sem lehet belépni, a kapuk az új pápa megválasztásáig zárva maradnak. Lombardi elmondta, hogy a Rómába érkezett bíborosok hétfőn délelőtt és délután is tanácskoznak, de ekkor még nem döntenek a konklávé összehívásának időpontjáról.

A vatikáni posta új bélyegeket és érméket adott ki a pápai trónus megüresedése alkalmából.
A VaticanInsider a XVI. Benedeket megválasztó 2005-ös konklávét idézte fel. A hírportál értesülései szerint a titkos szavazáson nagyon szoros volt a verseny Joseph Ratzinger és az argentin bíboros, Jorge María Bergoglio között. Ratzinger a negyedik szavazáson győzött, amikor 115 szavazatból 84-t szerzett meg. “Elég kevés szavazatot kapott. I. János Pál 99, II. János Pál 98 vokssal lett pápa” – írta a VaticanInsider forrásként Giulio Andreotti egykori hétszeres olasz kormányfőt idézve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik