Nagyvilág

Megszűnt XVI. Benedek pápai tisztsége

pápa a helikopteren (pápa, xvi. benedek, helikopter, )
pápa a helikopteren (pápa, xvi. benedek, helikopter, )

Hatályba lépett csütörtök este nyolc órakor XVI. Benedek pápa lemondása. A katolikus egyházfő délután helikopterrel repült át Castel Gandolfóba.

XVI. Benedek lemondása automatikusan lépett életbe, ezt az időpontot ugyanis a katolikus egyházfő már akkor előre jelezte, amikor távozási szándékát február 11-én bejelentette.

Mostantól kezdetét veszi a ”sede vacante” (”üres trón”) ideje, amikor a katolikus világ központjában éppen senki nem foglalja el Szent Péter utódaként a trónt. A lemondás hatályba lépésének pillanatában XVI. Benedek már nem tartózkodott a Vatikánban, még a délután folyamán helikopteren elhagyta a miniállamot és a Castel Gandolfóban lévő pápai nyári rezidenciára repült.

Mivel ezúttal – szokatlan módon – egy pápa még életében távozik az egyház éléről, a konklávé előkészítési folyamata már az elmúlt hetekben elkezdődött, egyelőre azonban még nem jelentették be, hogy mikor ülnek össze zárt ajtók mögött a pápaválasztó bíborosok.

A megható búcsú pillanatai

XVI. Benedek háromnegyed öt után hagyta el vatikáni lakosztályát, ahonnan személyi titkára, Georg Gänswein, Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke és Angelo Comastri, Vatikánváros vikáriusa kísérte. A pápa bottal segítette járását.

Az apostoli palotából ennek San Damaso nevű belső udvarára lépett ki: itt hatalmas taps köszöntötte. Az udvaron a svájci gárda sorakozott fel, valamint bíborosok és a Vatikánban dolgozó papok, apácák és laikusok is. A vatikáni palotákban és hivatalokban dolgozók közül többen családjukkal, gyerekeikkel voltak jelen, hogy mindannyian együtt köszönjenek el XVI. Benedektől.

Sokan sírva búcsúztak el tőle, közöttük eddigi sofőrje is, aki nyolc évig szolgálta. Könnyezett Gänswein is.

A San Damaso udvarról a pápát gépjármű vitte a vatikáni kerteken át a pápai állam legmagasabb pontján levő helikopterpályára. A vatikáni utcákon szintén sorban álltak a pápa búcsúztatására, integettek neki. A pápai autó elhaladt a Mater Ecclesiae kolostor előtt is, ahova a nyugalmazott pápa néhány hónap múlva fog beköltözni.

A helikopternél Angelo Sodano, a bíborosi kollégium vezetője, volt szentszéki államtitkár búcsúzott el tőle. Öt óra tíz perckor az olasz légierő fehér színű helikoptere felszállt. A pápa távozásakor kisebb tömeg gyűlt össze a Szent Péter téren is, ahol német nyelvű Danke! (Köszönjük!) feliratú transzparenst emeltek magasba.

Harangszó és utolsó üzenet a twitteren

A pápai helikopter felszállásakor a Szent Péter bazilika és Róma harangjai megszólaltak: a város így köszönt el a pápától. Szóltak a templomharangok és megkondult a Capitolium-dombon levő városháza harangja is. Gianni Alemanno római főpolgármester és az önkormányzati testület a Capitolium terére vonult, jelképesen így köszönve el a városból távozó pápától.     A helikopter tett egy kört a Szent Péter bazilika és tér felett, elhaladt a Capitolium, a Forum Romanum és a lateráni Szent János bazilika felett.

Róma utcáin mindenki az eget figyelte és integetett a pápai helikopternek. “Viva il papa! Grazie!” (Éljen a pápa! Köszönjük!) – kiáltozták.

Távozásakor megjelent XVI. Benedek utolsó Twitter-üzenete is, melyben megköszönte a szeretetet és a támogatást, s azt kérte, hogy a hívők életük középpontjába Krisztust helyezzék. A pápai mikroblog működését az utolsó üzenet után leállítják.
A helikopter negyedóra alatt tette meg az utat Castel Gandolfo rezidenciájáig. A kisváros teljesen megtelt a pápát búcsúztató tömeggel.

Arról, hogy mi történik a pápa lemondása után, hogy miért nem törik össze a gyűrűjét, és hogyan választják meg a következő egyházfőt, részletesen ide kattintva olvashat.

Köszöntő a Castel Gandolfó-i palota erkélyéről

“Köszönöm! Örülök, hogy itt lehetek veletek! Tudjátok, hogy ez a mai más, mint a többi nap, amikor ide hozzátok Castel Gandolfóba jöttem! Nyolc óráig még az anyaszentegyházat vezetem, utána már csak egyszerű zarándok leszek, aki élete utolsó szakaszát teszi meg, de továbbra is az egyház és az emberiség javát szolgálom! Menjünk tovább, tegyünk ezért együtt! ” – mondta rövid beszédében XVI. Benedek, aki Castel Gandolfóba való megérkezése után a palota homlokzati erkélyéről szólt a főtéren összegyűlt tízezres tömeghez.

A Rómától 25 kilométerre levő kisvárost már órákkal a pápa megérkezése előtt elárasztották a zarándokok. Megteltek emberekkel a főtérre néző ablakok és teraszok is.

Az eredeti tervek szerint a pápa a rezidencia belső udvarán szólt volna a hívőkhöz, de az emberáradat miatt végül is az erkélyről beszélt. “Keveset beszélt, de a szívünkhöz szólt!” – mondták a jelenlevők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik