Nagyvilág

Kórházban fertőződött meg HIV-vírussal

Injekciós tű vérrel (injekciós tű, vér, )
Injekciós tű vérrel (injekciós tű, vér, )

Ausztriában kapta meg az AIDS kórokozóját egy gyomorvérzéssel kezelt beteg.

Az Osztrák Vöröskereszt tájékoztatása szerint a nő fertőzött vért kapott. Mint kiderült, a vért abban a kilencnapos időszakban vették le az önkéntes véradótól, amikor már a HIV a szervezetébe került, de még nem volt kimutatható. Annak az esélye, hogy ilyen okból történjen kórházi fertőzés, egy a másfélmillióhoz.

A vérátömlesztés öt héttel ezelőtt történt, a véletlen fertőzés szerdán bizonyosodott be. A nőt máris kombinált antiretrovirális kezelésben részesítették. Orvosai abból indulnak ki, hogy a fertőzés nem rövidíti le az életét, és az életminőségét sem befolyásolja. A véletlenül megfertőződött beteg kártérítésre is jogosult egy pénzalapból, amit a Vöröskereszt kifejezetten hasonló esetekre tart fenn.

A Vöröskereszt kizárta, hogy más is kaphatott a fertőzött vérből, mert csak egyetlen adagot használtak fel belőle. Hangsúlyozták, hogy a véradást követően minden esetben rutinszerűen megvizsgálják a levett vért, de a „diagnosztikai időhatár” miatti kockázat nem zárható ki.

Legutóbb 2007-ben történt ilyen eset Ausztriában, az Osztrák Vöröskeresztnél pedig 1998-ban.

A 8,4 millió lakosú országban átlagosan 400 ezer adag vérkészítményt használnak fel évente. A lakosság 3,4 százaléka ad rendszeresen vért.  Az AIDS-betegek számát különböző becslések 6 és 15 ezer közé teszik Ausztriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik