Nagyvilág

Nagy biznisz Benedek

xvi-benedek pápa (karácsonyi urbi et orbi)
xvi-benedek pápa (karácsonyi urbi et orbi)

Sokan szomorúak, hogy ma távozik hivatalából a pápa, a szuvenírárusok viszont dörzsölhetik a markukat.

Legyen az fotó, naptár, érme vagy kitűző, XVI. Benedek arcmásával minden kelendő mostanság a vatikáni üzletekben. Több százezer hívő zarándokol ezekben a napokban Rómába, hogy búcsút vegyen a távozó katolikus egyházfőtől, és sokan beugranak a boltokba, hogy vegyenek valami emléktárgyat.

Néhány képeslapot vásároltam és egy naptárat, szeretnék ajándékokat vinni haza – mesélte az Euronews riporterének egy német katolikus nő, aki a pápa szülővárosából érkezett a Vatikánba.

A 2012-es mélypont után reméljük, hogy idén sikerül növelni a forgalmunkat – magyarázta elégedetten egy árus, aki szerint most szinte mindent el lehet adni, amin XVI. Benedek látható.

A válság azonban még nem múlt el, ez azon is látszik, hogy a turisták főként az olcsó dolgokat keresik. Olyasmit kevesen vesznek, ami többe kerül 5 eurónál.


Fotó: AFP / MENAHEM KAHANA

 

Két évvel ezelőtt Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője előtt volt hasonló biznisz az emléktárgyak árusítása Nagy-Britanniában. A hűtőmágnestől kezdve a képregényen és parfümön át az esküvői Lego-készletig szinte mindent vittek, mint a cukrot. Egy brit dizájner még hányózacskót is tervezett a hercegi pár tiszteletére.

Csütörtök este pontban nyolc órakor mond le XVI. Benedek, aki pápasága utolsó napján a bíborosoktól búcsúzik el, majd helikopterrel elhagyja a Vatikánt és Castel Gandolfóba vonul vissza. A pápa utolsó hivatali napjáról itt olvashat részletesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik