Nagyvilág

Előkerült egy nagyobb meteoritdarab

meteor (meteor)
meteor (meteor)

A másfél héttel ezelőtti oroszországi becsapódás után korábban csak apró töredékeket találtak, most egy egykilósra bukkantak.

Az első, múlt heti kutatóút alkalmával már több mint 50 meteoritdarab került elő, azok azonban aprók, fél-egy centiméteresek voltak.

Bő egy héttel a becsapódás után több száz meteoritdarabot találtak az orosz kutatók az Urál-hegység térségében. A legnehezebb darab egy kilogramm súlyú – közölték a jekatyerinburgi székhelyű Uráli Orosz Szövetségi Egyetem kutatói az Interfax orosz hírügynökséggel hétfőn. Eddig ez a legnagyobb meteoritdarab, amelyet megtaláltak.

Viktor Grohovszkij meteoritkutató arról számolt be, hogy az újabb darabokat egy 30 tagú síexpedíció résztvevői gyűjtötték össze a hétvégén. Úgy véli, hogy a legnagyobb, csaknem 60 centis meteoritdarab a Cseljabinszktól 80 kilométerre lévő Cserbakul-tóban lehet.

A bolidának nevezett égitest – rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor – 15 méter átmérőjű volt, óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanás kíséretében február 15-én a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett. Az ekkor keletkezett lökéshullámok miatt 4715 épületben robbantak szét az ablakok. Az üvegdarabok és szilánkok okozta sérülésekkel 1240 személyt kellett ellátniuk az orvosoknak a cseljabinszki régióban, közöttük 299 gyermeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik