Külföld
Melegházasság (melegházasság, )

Alkotmánysértő a melegházasságok hátrányos megkülönböztetése

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 02. 23. 20:15

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint alkotmányellenes az a szövetségi törvény, amely az egyes államokban törvényes frigyre lépett homoszexuális párok esetében kizárja a házaspároknak járó pénzügyi kedvezményeket.

Az igazságügyi tárca állásfoglalást adott ki az 1996-ban elfogadott szövetségi házasságvédelmi törvénnyel (DOMA) kapcsolatban, amelynek alkotmányosságát kétperes eljárással kapcsolatban márciusban kezdi majd el vizsgálni az amerikai legfelsőbb bíróság. A szövetségi törvény értelmében házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, így az azonos nemű házaspárok elesnek a szövetségi adózás, a társadalombiztosítás, a csődvédelem és betegszabadság terén nyújtható kedvezményektől.

“A homoszexualitás erkölcsi alapon történő ellenzése, noha mély személyes meggyőződést tükrözhet, nem lehet olyan törvényes politikai cél, amely igazolhatja, hogy a melegekkel és leszbikusokkal kapcsolatban ne érvényesítsenek egyenlő bánásmódot” – hangzott Donald Verrilli főügyész-helyettesnek a házasságvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalása.

Barack Obama májusban kijelentette: támogatja az azonos neműek házasságát, és arra utasította Eric Holder igazságügyi minisztert, hogy az általa irányított tárca ne lépjen fel a bíróságokon a DOMA védelmében. A kongresszusi republikánusok ezzel szemben elvi kérdésnek tekintik a házasságvédelmi törvény megtartását, aminek érdekében jogi eszközökhöz kívánnak folyamodni.

Novemberben három újabb állam – Maryland, Washington és Maine – csatlakozott ahhoz a korábbi hathoz és a szövetségi fővároshoz, amelyekben engedélyezték a homoszexuális párok egybekelését. Több államban elismerik az azonos neműek élettársi viszonyát vagy “civil szövetségét”, másokban viszont a helyi alkotmány kifejezetten tiltja a homoszexuálisok frigyre lépését.

A kongresszusban előkészület alatt áll a házasság tiszteletéről szóló törvény, amely a DOMA helyébe léphet majd. A készülő jogszabály nem tiltaná meg az államok számára az azonos neműek házasságának engedélyezését, de arra sem kötelezné őket, hogy elismerjék a más államokban megköttetett homoszexuális frigyeket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.