Nagyvilág

Súlyos büntetés a twitterező bíborosoknak

benedek pápa twitterezik (benedek pápa, )
benedek pápa twitterezik (benedek pápa, )

Még akár kiközösítés is várhat azokra a bíborosokra, akik a twitteren keresztül információkat közölnek a külvilággal a XVI. Benedek pápa utódát megválasztó konklávén történtekről - közölte pénteken a pápai tanács titkára.

Juan Ignacio Arrieta püspök elmondta: a konklávén részt vevő 116 bíboros nem vihet be magával mobiltelefont a Sixtus-kápolnába, amelyet rájuk zárnak a tanácskozás ideje alatt. Ha valamelyik főpapnál ennek ellenére telefont találnak, azt azonnal elkobozzák. Arrieta hangsúlyozta: az egyházfő megválasztását szabályozó apostoli alkotmány, az Universi dominici gregis súlyos büntetést helyez kilátásba azok számára, akik megszegik a konklávé fejleményeire vonatkozó titoktartási tilalmat.

A Twitter a vatikáni méltóságok körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend – mutat rá az osztrák hírügynökség. XVI. Benedek tavaly december óta twitterezik. Rajta kívül az utódát megválasztó 116 bíboros közül kilencen rendszeresen használják a Twittert arra, hogy közzétegyék véleményüket, álláspontjukat, illetve párbeszédet folytassanak a hívőkkel.

A konklávén a bíborosi kollégiumnak azok a tagjai vehetnek részt, akik a pápa leköszönésének a napján (február 28-án) még nem töltötték be 80. életévüket. E főpapok száma 117. A konklávén azonban csak 116-an fognak részt venni, mivel Julius Riyadi Darmaatmadja, Dzsakarta nyugalmazott érseke jelezte, hogy egészségi okokból nem tud Rómába utazni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik