Nagyvilág

Pár millióért bárkiből lehet magyar

útlevél (útlevél, )
útlevél (útlevél, )

Kettőtől nyolcmillió forintig terjedő összegért gyakorlatilag bárki vásárolhat magyar állampolgárságot Ukrajnában, illetve a Szovjetunió más utódállamaiban – írja egyre több ukrán lap, internetes hirdetésekre hivatkozva.

A megvásárolható állampolgárságot olyan cégek kínálják, amelyek korábban schengeni turista-, illetve munkavállalói vízumokhoz segítették hozzá az ügyfeleiket. A visa-vengriya.com például röviden ismerteti, hogy 2011 januárjától egyszerűsített úton juthatnak magyar útlevélhez mindazok, akik magyarországi gyökerekkel rendelkeznek, az unión belül büntetlen előéletűek, és minimális szinten beszélnek magyarul.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Pár sorral lejjebb már arról van szó, hogy az sem baj, ha az ügyfélnek nincsenek magyar ősei, mert a cég – külön fizetett szolgáltatásként – gondoskodni tud akár magyar nagypapáról vagy nagymamáról is, az eset bonyolultságától függően személyenként 6 és 25 ezer euró közötti összegért. Ilyen esetekben a kérelmezőnek csupán a saját és szüleinek születési és házassági anyakönyvi kivonatait kell beszereznie, mellékelve egy pár soros önéletrajzot. A befizetett összegtől függően akár még az állampolgári eskütételen sem kell okvetlenül személyesen megjelennie az ügyfélnek.

A honlap több kedvező visszajelzést is közöl. A Nyizsnyij Novgorod-i Jelena azt írja például, hogy az ígért határidőn túl egy hónappal ugyan, de végre kézhez vehette a magyar útlevelét, bár a csúszás miatt kicsit halasztania kellett a betervezett utazását. Viktor és Natália Kijevből arról számol be, hogy mindössze négy hónap alatt váltak magyar állampolgárrá a hirdető cég jóvoltából. A Szentpétervárott élő Valentyina pedig valóságos ódát zeng a szolgáltatás precizitásáról és korrektségéről, mely révén teljes értékű európai állampolgár lett.

A pénzért vásárolható magyar állampolgársággal foglalkozó cikkekben figyelmeztetnek ugyan arra, hogy egy közeljövőben esedékes szigorítás következtében már nem lesz mód rá, hogy bármelyik magyarországi falusi anyakönyvvezető intézhesse az ilyen ügyeket, ám ez bizonyára csupán némi költségnövekedést vonhat maga után, s a szolgáltatás nyilván továbbra is „élni” fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik