Belföld

Százezrek kérték a magyar állampolgárságot

Semjén Zsolt (Semjén Zsolt)
Semjén Zsolt (Semjén Zsolt)

Az elmúlt két évben 370 ezren kérték a magyar állampolgárságot, az elutasítások száma kevesebb mint 1,5 százalék - közölte a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán. Semjén Zsolt elmondta, idén a nyugati magyarságra fókuszálnak majd.

Az állampolgárság-kérelmek statisztikai adatairól csütörtökön közleményben számolnak be. A másfél százaléknyi elutasított többségéről kiderült, hogy semmilyen szinten sem beszél és nem is tanul magyarul. Akadt néhány ember, akit pedig köz- vagy nemzetbiztonsági kockázat miatt utasítottak el.

“Felelősségünk az, hogy ügynökök vagy szélsőséges őrültek ne kapjanak magyar állampolgárságot” – fogalmazott Semjén Zsolt, hozzátéve: a visszadobott kérelmeket még egyszer átvizsgálják, hogy senkit ne érjen méltánytalanság.

2013-ban hangsúlyozottan fordulnak a nyugati magyarság felé. Ennek két eleme a Julianus- és a Kőrösi Csoma Sándor-program. Előbbi célja az, hogy a diaszpóra magyar szervezetei a magyar állam segítségével összegyűjtsék a tárgyi emlékeket a magyarságról. A Kőrösi Csoma Sándor-program lényege pedig megkeresni a diaszpóra szervezeteit és közösségeit, megerősítve azokat identitásban és nyelviségben – ismertette a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik