Nagyvilág

Összecsapások több egyiptomi városban

Tömegtüntetés volt Egyiptom több északi városában pénteken. A felvonulók azt követelték, hogy Mohamed Murszi elnök teljesítse a két éve kezdődött forradalom céljait, és elutasították az iszlamista körök uralmát.

Kairóban a főváros több pontjáról indultak zászlókat lengető csoportok dobszóra menetelve a rendszerellenes megmozdulások hagyományos központja, a Tahrír tér felé. Sokan azt kiabálták, hogy bukjon meg a rendszer, mások “bűnözőnek” titulálták a belügyminisztert. A téren Murszit és a mögötte álló Muzulmán Testvériséget elítélő feliratokat feszítettek ki.

A tüntetők elszántságát fokozta, hogy radikális muzulmán vallási vezetők a héten halálos ítéletet mondtak ki ellenzéki vezetőkre. Az elnöki hivatal ezt elítélte, és a “fatvák” kiadását terrorizmusnak minősítette.

Hasonló tüntetések voltak Alexandriában, Port-Szaídban és a Szuezi-csatorna több más városában. Néhány helyen a rendőrség könnygázt vetett be, de halálos áldozatról nem érkezett jelentés.

Az állampolgárok mozgósítására 38 baloldali és liberális ellenzéki formáció adott ki felhívást, nemzeti egységkormányt, az iszlamista alkotmány megváltoztatását és a bírói függetlenség megőrzését követelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik