Nagyvilág

Csókot váltott az egyiptomi és az iráni elnök

Mohamed Murszi Mahmúd Ahmadinezsád (iráni és az egyiptomi elnök)
Mohamed Murszi Mahmúd Ahmadinezsád (iráni és az egyiptomi elnök)

Kairóba érkezett Mahmúd Ahmadinezsád.

Mohamed Murszi egyiptomi elnök csókkal üdvözölte a kairói repülőtéren a gépből kiszálló Ahmadinezsádot, mint az az egyiptomi állami televízió felvételén látható. Az iráni államfő az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) szerdán és csütörtökön Kairóban tartandó csúcsértekezletére utazott az egyiptomi fővárosba.

Egy ilyen látogatás elképzelhetetlen lett volna a 2011-ben megbuktatott Hoszni Mubarak 30 éves elnöksége alatt, a katonaság támogatását élvező autokrata vezető ugyanis szigorúan őrködött az 1979-ben Anvar Szadat néhai elnök által aláírt egyiptomi–izraeli békeszerződés tiszteletben tartásán, és szorosabb kapcsolatokat ápolt a nyugati nagyhatalmakkal.

Egyiptom és Irán egyaránt az OIC tagállama, s az izraeli–egyiptomi békeszerződés aláírása óta nem állnak diplomáciai kapcsolatban egymással.

Teheráni elutazásakor Ahmadinezsád azt a reményét fejezte ki, hogy látogatása megnyitja az utat a kétoldalú kapcsolatok újrafelvétele előtt.

Mohamed Murszi augusztusban látogatott el Teheránba az el nem kötelezett országok mozgalmának csúcstalálkozójára. Ő volt az első egyiptomi elnök, aki 1979 óta Iránban járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik