Nagyvilág

Zavargások Iránban a valutaválság miatt

Az illegális pénzváltók és más üzletek ellen léptek fel a hatóságok, a tömeg viszont melléjük állt. A nemzetközi szankciók miatt mindenki dollárt és aranyat akar venni, ez pedig tovább rontja a riál értékét.

Razziát indított a feketén dolgozó pénzváltók ellen a rendőrség Teheránban, az engedélyezett váltóhelyeket pedig ideiglenesen bezáratta. Zárva maradt a főváros nagypiaca és bevásárlóközpontja is.

A fővárosban erre válaszul tiltakozó akció kezdődött: a tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket, szemeteskukákat és autógumikat gyújtottak fel, valamint Mahmúd Ahmadinezsádot bíráló és más kormányellenes jelmondatokat skandáltak. A demonstrálók szerint az elnök gazdaságpolitikája növelte a válságot az országban. A rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, akik közül sokakat őrizetbe vettek. A tömeg egy része a központi bank épületéhez vonult, hogy a jegybankelnök lemondását követelje.

Kedden az iráni riált dollárra már 36 100-as árfolyamon váltották a vasárnapi 29 600 riált követően. Egy éve egy dollár még csak 13 ezer riált ért.

Előző nap Ahmadinezsád elnök is megszólalt a gyors árfolyamhanyatlás ügyében. Úgy vélte, hogy a nyugati államok pszichológiai háborút folytatnak Irán ellen. Hozzátette: ennek ellenére a teheráni központi bank megfelelő tartalékokkal rendelkezik a behozatal fenntartásához.

A rendőrség parancsnoka, Iszmail Ahmadi Mogadam tábornok bejelentette, hogy kormánytisztviselők bevonásával különleges egységet hoztak létre “a pénzügyi piacot zavarók elleni fellépésre”.

Samszeddin Hoszeini gazdasági és pénzügyminiszter szerdán azt közölte, hogy teljesen fel kívánják számolni a riál szabadpiacát. Hozzátette, hogy ennek érdekében befejezik a múlt héten létrehozott állami pénzváltóközpont kiépítését. A központ fő feladata, hogy kedvezményes árfolyamon dollárt biztosítson az alapvető javakat importáló cégek számára.

A nemzetközi szankciókkal sújtott Irán exportbevételei jelentősen csökkentek, így a központi banknak is korlátozottabbá váltak a lehetőségei a riál támogatására. A lakosság az elmúlt időszakban a szankciók és a helyi pénz váltási arányának csökkenése miatt több keményvalutát és aranyat vásárolt, ez viszont tovább rontotta a riál árfolyamát.
Az árfolyam hanyatlása jelentősen megnövelte az inflációt is Iránban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik