Nagyvilág

Vagyont érő hányadékot talált sétálás közben

ámbra (ámbra, )
ámbra (ámbra, )

Ken Wilman azt hitte, hogy csak egy koszos sárga követ lát a vízparton. Tévedett.

Leteremtette a kutyáját Ken Wilman, amikor az állat egy gyanús, bűzölgő, sárga valamit ásott ki a homokból az angliai Morecamble tengerpartján. A valami úgy nézett ki, mint egy nagyobb kődarab, nagyjából háromkilós lehetett – írja a Daily Mail.

Wilman hazament és rákeresett a neten a gyanús valamire. Megdöbbent, amikor rájött, hogy a sárga kő valószínűleg egy óriás ámbráscet ámbrája, azaz hányadéka. Ez egy rendkívül ritka és irtózatosan drága váladék, melyet kozmetikai cégek használnak parfümök készítésekor.


Egy korábbi, több ezer fontot érő találat 2012 augusztusából – Fotó: Northfoto

A férfi, amikor rájött, mit rugdosott félre a tengerparton, visszasietett a gombaszagú „kőért”, és hazavitte. Úgy tűnik, megcsinálta a szerencséjét: egy francia kereskedő csaknem rögtön felajánlott érte 50 ezer eurót (15 millió forint), de mint kiderült, az ámbra akár dupláját is érheti, 100 ezer eurót is elkérhet érte.

Wilman – aki egy súlyos motorbaleset miatt évek óta munkanélküli – most azt tervezi, hogy egy darabkát Franciaországba küld a hányadékból, hogy ott megnyugtatóan beazonosítsák.

Mi is ez az ámbra?
Ez egy viaszszerű anyag, amely megszáradva illatos, szürkés és gyúlékony. Illatszer készítésére használatos, és az ámbráscet beleiben keletkezik; a tengervízben lebegve vagy akár a partra vetve is megtalálható. Az ámbrát Keleten fűszerként is használják. A friss ámbra lágy állagú, színe fekete, szaga kellemetlen. Nap, levegő és tengervíz hatására megkeményedik, elhalványul és kellemes illatúvá válik. (via Wikiszótár)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik