Nagyvilág

Szenátor lenne a WikiLeaks atyja

julian-assange(210x140)(1).jpg (julian assange)
julian-assange(210x140)(1).jpg (julian assange)

Indulni kíván az ausztrál szenátusi választáson Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogató portál alapítója, aki hónapok óta Ecuador londoni nagykövetségén él önkéntes száműzetésben.

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök szerdán jelentette be – politikai riválisait is meglepve -, hogy az országban szeptember 14-én tartják a következő parlamenti választást. A bejelentés után néhány órával a WikiLeaks Twitteres mikroblogjában közölte, hogy Assange jelöltként indul a szenátusi választáson. Ezt megerősítette a portálalapító édesanyja, Chrisitine Assenge is, aki szerint fia „nagyszerű” szenátor lesz.

Assange tavaly közölte, hogy pártot fog alapítani, amely portálja nevét viseli. Ausztrál törvények szerint ha egy jelölt megnyeri a szenátusi választást, de nem tud részt venni a munkájában amiatt, hogy külföldön tartózkodik, akkor helyette egy másik, általa jelölt személy végzi a felsőházi teendőket.

Assange tavaly júniusban keresett menedéket Ecuador londoni nagykövetségén, hogy elkerülje a Svédországnak történő kiadatását, ugyanis nemi erőszakkal gyanúsítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik