Nagyvilág

Többezres zavargásba torkollt egy baleset

Azerbajdzsán (azerbajdzsán)
Azerbajdzsán (azerbajdzsán)

Sportkocsijával okozott balesetet egy azerbajdzsáni szállodatulajdonos, amiért a tömeg éktelen haragra gerjedt. Megrohanták a férfi szállodáját és autókat borítottak lángba.

Tömeges zavargásba és gyújtogatásba torkollott Azerbajdzsánban egy kisebb közlekedési baleset, amelyet egy helyi szállodatulajdonos okozott sportkocsijával – közölte csütörtökön a helyi rendőrség. A hatóság tájékoztatása szerint a rendbontás – amely szerda este történt Ismayilli városában – azután kezdődött, hogy egy helyi hotel tulajdonosa Chevrolet Camaro típusú sportkocsijával felhajtott a járdára, nekiütközött egy villanyoszlopnak, majd összeverekedett egy másik autóssal.

A vita addig fajult, hogy végül háromezer helyi lakos megrohanta a balesetet okozó férfi szállodáját, felgyújtotta a sportkocsit és a 22 éves tulajdonos két másik autóját, köztük egy Hummert. A tömeg ezután a járási elöljáró fiának a házához vonult. Ott felgyújtottak egy Toyota Land Cruiser terepjárót és két motort is. Több rendőr megsebesült a rend helyreállítása közben.  A szállodatulajdonost – aki feltehetően ittasan vezetett – őrizetbe vették.

A jelek szerint az éjszakába nyúló zavargás nem politikai indíttatású volt, ugyanakkor rávilágít arra, milyen nagy a feszültség az olajban gazdag kaukázusi országban a tehetősek és a szegények közötti egyenlőtlenség miatt.

Néhány napja piaci árusok a standok bérleti díjának emelése elleni tiltakozásul útblokádot hoztak létre 50 kilométerre az azeri fővárostól, Bakutól, és összecsaptak a rendőrséggel. Egy héttel korábban Bakuban több százan tartottak spontán tiltakozást egy újonc halála miatt. A megmozdulást – amelyet internetes közösségi oldalakon szerveztek – a rendőrség feloszlatta.

Azerbajdzsánban az októberi elnökválasztás előtt – amelyen minden bizonnyal újraválasztják a Kaszpi-tengeri országot vaskézzel irányító Ilham Aliyev államfőt – a hatóságokat különösen aggasztja minden hasonló eset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik