Nagyvilág

A Jobbik ellen tiltakoznak Rómában

Jobbik (jobbik, gárda)
Jobbik (jobbik, gárda)

Lekapcsolják a Colosseum világítását a magyarországi párt elleni tiltakozásként január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Vasárnap este sötétbe borul Róma egyik jelképe, a világ egyik legismertebb műemléke. Az idei holokauszt emléknapon lekapcsolják a Colosseumot sötétedés után megvilágító reflektorokat. Róma városa és a Római Zsidó Közösség így kíván tiltakozni a Jobbik “antiszemita tettei és kijelentései” ellen. A kezdeményezést a római Capitolium-dombon levő városháza szerdán jelentette be sajtóközleményben.

Támogatását jelezte az önkormányzati testület Keresztény Identitás nevű frakciója is, és meghívást kapott Magyarország római nagykövete is.

“A Colosseum elsötétítésével Róma városa és a Római Zsidó Közösség jelképesen el akarja ítélni a xenofób tetteket és ideológiákat, nem csak a magyar szélsőjobboldali pártokban, hanem egész Európában”- fogalmazott Gianni Alemanno, az olasz főváros egykori jobboldali főpolgármestere.

Alemanno arra szólította fel az európai fővárosokat és az egész civil társadalmat, csatlakozzon az “emlékezés tanítására és átadására”.

Riccardo Pacifici, a Római Zsidó Közösség elnöke kijelentette: “ma egy európai ország az antiszemitizmus rémálmában él, a múltba, a harmincas évekbe való visszaugrással. Mi olasz és európai polgárok ezt nem tűrhetjük.”  Mint mondta, “azt tudni, hogy Magyarországon barna ingben mennek a parlamentbe, az utcán masíroznak és egyedül arra gondolnak, hogy zsidókat vagy izraelieket listázzanak, merénylet az évtizedek alatt újraépített értékek ellen és elborzaszt bennünket. De nem maradunk közömbösek. A közömbösség az intolerancia szövetségese”.

A Colosseum fényeinek kikapcsolása gyakori tiltakozási mód Rómában. Minden évben a  november 30-i halálbüntetés elleni világnapon a Szent Egyed közösség így követeli a halálos ítéletek eltörlését. Tavaly a maffia áldozatainak emléknapján is sötétbe borult a műemlék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik