Nagyvilág

Sírokat gyaláztak meg Koszovóban

koszovó, KFOR (koszovó, KFOR)
koszovó, KFOR (koszovó, KFOR)

A sírrombolás azután kezdődött, hogy a szerb rendőrség különleges egysége vasárnap reggel eltávolított egy lázadóknak állított emlékművet.

Szerb sírokat gyaláztak meg albánok több koszovói településen – jelentette hétfőn a szerb média. A belgrádi jelentések szerint legalább 50 sírt rongáltak meg a dél-koszovói Prizrenben, s még mintegy harmincat Klokot, Plemetina, Milosevo és Gorazdevac településeken.

A sírrombolás azután kezdődött, hogy a szerb rendőrség különleges egysége vasárnap reggel eltávolított egy lázadóknak állított emlékművet a dél-szerbiai, Koszovóval határos presevói járásban. Az emlékművet 27 olyan lázadó tiszteletére emelték, aki a 2000-2001-ben szerb katonákkal és rendőrökkel vívott harcokban esett el. Ivica Dacic szerb kormányfő és belügyminiszter január elején felszólította a helyi albánokat, hogy január 17-ig bontsák le a november végén felállított emlékművet, s mivel ezt nem tették meg, rendőrökkel távolíttatta el azt.

A válaszul Koszovóban elkövetett sírrongálást elítélte a Koszovói Emberi Jogi Központ és az Ifjúsági Kezdeményezés a Koszovói Emberi jogokért. A két szervezet felszólította a pristinai hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az ortodox temetők védelméért.

A szerb kormány Koszovó ügyeivel foglalkozó irodája szerint Pristina fajgyűlölő politikát folytat a koszovói szerbekkel szemben. A szerb kormányhivatal felszólította az EU koszovói igazságügyi és rendfenntartó misszióját, az EULEX-et, valamint a nemzetközi békefenntartó erőt, a KFOR-t, hogy védjék meg a koszovói szerb lakosságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik