Nagyvilág

Az ENSZ bocsánatot kér egy nacionalista induló megéljenzéséért

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bocsánatot kért, amiért lelkes fogadtatásban részesítettek egy szélsőséges szerb nacionalista indulót azon a ünnepi koncerten, amelyet az ENSZ Közgyűlésében elnöklő Szerbia adott hétfőn - közölte a főtitkár szóvivője.

Martin Nesirky azt mondta, “az Egyesült Nemzetek tudatában van annak, hogy sokakat megbánthatott” a Közgyűlés termében elhangzott Drinai induló című dal.

Az indulót ráadásként adták elő a szerb elnökség által az ortodox újév alkalmából adott koncerten. Elhangzása után Ban Ki Mun a színpadra ment, hogy lefényképezhessék őt Vuk Jeremic volt szerb külügyminiszterrel, az ENSZ Közgyűlésének soros elnökével és a dalt előadó Viva Vox belgrádi énekegyüttessel.

Szokásos sajtóértekezletén Nesirky – egy bosnyák tudósító kérdésére válaszolva – azt mondta, Ban “őszinte sajnálatát fejezte ki” az eset miatt. Hozzátette, az ENSZ-főtitkár nyilvánvalóan nem tudhatta, hogy miről szól a dal”, vagy hogy kik és mire használták azt a múltban.

A Drinai induló eredetileg nacionalista himnusznak íródott az I. világháború után a Drina folyónál 1914-ben aratott szerb katonai győzelemről. Szövegében egyebek közt az áll, hogy a katonák a szabadságért áldozták vérüket a Drinánál. A Drina ma is Szerbia és Bosznia-Hercegovina határfolyója.

A szerb nacionalisták kedvenc indulójává lett dalt a II. világháború után betiltotta Jugoszlávia kommunista kormánya. Az 1990-es évek boszniai háborújában azonban állítólag ezt énekelték a szerbek a Drina menti bosnyák települések elleni harcokban. Jugoszlávia szétesése után, 1992-ben a szerbek megszavazták, hogy ez legyen a nemzeti himnuszuk, a szerb parlament azonban túlságosan provokatívnak ítélte ezt, és inkább egy, a szerb királyság korszakából származó régi dalt választott helyette.

Az induló ENSZ-beli elhangzása ellen már hétfőn tiltakozott az Egyesült Államokba települt bosnyák menekültek szervezete és a srebrenicai mészárlás áldozatainak emlékét őrző Srebrenicai Anyák Szövetsége. Az Észak-amerikai Bosnyákok Kongresszusa egyenesen Vuk Jeremicnek az ENSZ-közgyűlés elnöki székéből való leváltását követelte.

Jeremic csütörtökön nyilatkozatban reagált a támadásokra, azt hangoztatva, hogy bírálók “rosszindulatúan félreértelmezik” az induló előadását, “megpróbálva kiforgatni a világnak múlt hétfőn átadott zenei ajándék értelmét, s ez mélyen sértő a szerb népre nézve”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik