Nagyvilág

Két napon át tartotta bezárva főnökeit ezer munkás

Sanghaj gyár (sanghaj, gyár, )
Sanghaj gyár (sanghaj, gyár, )

A munkások végső elkeseredésüknek akartak hangot adni az akcióval, miután a sanghaji vállalat vezetősége a munkahelyi szabályok szigorítását jelentette be.

Az új – a munkások megkérdezése vagy beleegyezése nélkül egyoldalúan megváltoztatott – előírások értelmében a japán tulajdonban lévő Sanghaj Shinmei Electricnél dolgozók bármiféle hiba esetén azonnal elbocsáthatók, illetve komoly büntetések megfizetésére kötelezhetők. Az új szabályok szerint a kevesebb mint 2000 jüant (70 ezer forint) kereső dolgozóknak többek között például 50-100 jüant (1750-3500 forint) kellene fizetniük késés esetén, és akkor is, ha két percnél többet töltenek a mosdóban.

A változások bejelentése után csaknem az összes dolgozó, mintegy ezer dühös munkás foglalta el a gyárat, és ejtette túszul tizennyolc, japán és kínai vezetőjét. A túszok között volt a vállalat elnöke, Hideaki Tamura is – írta a The Standard hongkongi újság.

A munkások csaknem két teljes napig, péntek reggeltől szombat estig tartották fogva két irodában főnökeiket, akiknek a mellékhelyiség használatát sem engedték meg. A sanghaji japán főkonzulátus tájékoztatása szerint az eset során sérülés nem történt, de a fogva tartottak egyike, egy magas vérnyomásban szenvedő menedzser elájult.

Szombat éjjel négyszáz sanghaji rendőr vonult a helyszínre, és kiszabadította a vezetőket. A vállalat vasárnap közleményben kért bocsánatot a dolgozóktól az új szabályozások miatt, és azt ígérte, hogy megemelik a fizetésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik