Nagyvilág

Metrósztrájk bénította meg Londont

londoni-metro(210x140)(1).jpg (londoni metró, )
londoni-metro(210x140)(1).jpg (londoni metró, )

Sztrájkba léptek szerdán a londoni metróvezetők, miután a munkáltató, a London Underground nem volt hajlandó az ünnepi munkavégzés fejében követelt feltételek teljesítésére.

A londoni metrósok az év egyik legforgalmasabb napján kezdtek sztrájkot, Nagy-Britanniában ugyanis hagyományosan december 26-án kezdődik a karácsonyi nagy árleszállítás, és ezen a napon rendszerint milliók lepik el a bevásárlónegyedeket.

A brit vasúti és metróalkalmazottak szakszervezete a múlt héten jelentette be, hogy a londoni metrószerelvények vezetői december 26-án nem veszik fel a munkát, és ha a további tárgyalások sem vezetnek eredményre, akkor január 18-án és 25-én is lesz egy-egy 24 órás sztrájk. A szakszervezet azt akarja elérni, hogy a karácsonyi munkavégzés önkéntes legyen, és azok a metróvezetők, akik ezen a napon vállalják a munkát, megfelelő ellentételezésben részesüljenek.

A London Underground üzemeltetési igazgatója felháborítónak nevezte, hogy a szakszervezet kétszeres fizetést követelt a karácsonyi munkavégzésért. Howard Collins szerint a metrósok érdekképviselete “a londoniakat ejtette túszul”, és teljes közönyt tanúsít a metrót használó milliókkal szemben.

A munkabeszüntetés a 400 kilométeres, 12 fővonalból álló londoni metróhálózaton jelentős fennakadást okozott. A vonalak mindegyike legfeljebb csak részlegesen működött, és számos szakaszon metrópótló buszok közlekedtek.

A szerdai munkabeszüntetés egymás után a harmadik karácsonyi londoni metrósztrájk, a brit főváros metróvezetői ugyanis tavaly és két éve is sztrájkoltak karácsony másnapján. A tavaly karácsonyi sztrájk előtt alig burkoltan munkájuk elvesztésével fenyegette meg őket Boris Johnson. London konzervatív párti polgármestere azt mondta, a karácsonyi sztrájkakció “újabb kitűnő érv” a vezető nélküli automata metrószerelvények meghonosítása mellett. Erre viszont azóta sincsenek konkrét tervek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik