Nagyvilág

Neonáci nők ellen lépett a rendőrség

Cseh neonácik (csehország, neonácik, )
Cseh neonácik (csehország, neonácik, )

Vádemelést kezdeményezett csütörtökön az államügyészségnél neonáci eszmék és mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt 15 nő ellen a cseh rendőrség.

A nők ellen tavaly február óta folyik büntetőeljárás – közölte Pavel Hanták, a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának szóvivője. A Resistance Women Unity (RWU) mozgalom a cseh neonácikat tömörítő Nemzeti Ellenállás (Národní Odpor) mozgalom női szárnya. “Ideológiailag a hitleri Németország hasonló nőszervezeteihez kapcsolható, amelyek rasszista alapon osztályozták a nőket, hirdetve a fehér faj felsőbbrendűségét” – jegyezte meg Hanták.

Az érintett nőket az emberi szabadságjogok korlátozására irányuló tevékenység támogatása miatt akár nyolcéves szabadságvesztésre is ítélhetik.

A nők közül a legfiatalabb 22, a legidősebb 33 éves, s a cseh rendőrök azzal vádolják őket, hogy az RWU tagjaiként 2007-től bizonyíthatóan legalább 13 esetben részt vettek a szélsőjobboldali szervezet akcióinak megszervezésében, valamint propagandaanyagainak előállításában és terjesztésében. A propagandaanyagok eladásából származó pénzből bebörtönzött szélsőjobboldali aktivistákat támogattak – állítja a hatóság.

A szóvivő elmondta: a szervezett bűnözéssel foglalkozó osztály nyomozói 2009 óta foglalkoznak az esettel. Abban az évben a rendőrség két ízben is házkutatásokat tartott a cseh neonáci mozgalomhoz sorolható személyeknél, s 18 ember ellen büntetőeljárást indítottak. Akkor került a rendőrség látókörébe a Nemzeti Ellenállás női szárnya, amely 2007 elején jött létre.

Az RWU több női aktivistája korábban tagja volt az azóta már betiltott szélsőséges Munkáspártnak is. Az RWU internetes honlapja a rendőrség szerint számos olyan anyagot tartalmaz, amely náci és neonáci eszméket népszerűsít.
Korábbi rendőrségi becslések szerint Csehországban mintegy 6-7 ezer ember, többnyire fiatal sorolható a neonáci mozgalmak aktív tagjai közé. A rendőrség 2009-es akciói óta a cseh szélsőjobb aktivitása visszaesett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik