Nagyvilág

Félresikerült szabadítás: 34 túsz meghalt

Algeria-tuszejtes(210x140)(5).jpg (algéria, túszejtés, )
Algeria-tuszejtes(210x140)(5).jpg (algéria, túszejtés, )

34 túsz és 15 túszejtő meghalt, miután az algériai hadsereg megtámadta az emberrablók táborát Algéria keleti részén, a sivatagban.

A meghalt túszok számát egy iszlám szélsőséges csoport szóvivője közölte az ANI mauritániai hírügynökséggel. Az APS hivatalosalgériai hírügynökség szerint viszont kiszabadult négy külföldi, két brit, egy kenyai és egy francia és a katonaság kiszabadított több száz algériait is.

Az akcióról egyelőre nem lehet sokat tudni. Az iszlám csoport szóvivője közölte, hogy az algériai hadsereg helikopteres támadásában meghalt a túszejtők parancsnoka, Abu el-Baraa is. Akkor érte őket a támadás, amikor a túszokkal el akarták hagyni a gázipari üzem területét, és egy biztonságosabb helyre vinni őket – tette hozzá.

A túszok sorsáról ellentmondó információk érkeztek. Az an-Nahar algériai televízió pár órával a támadás előtt azt jelentette, hogy 15 külföldi túsznak sikerült megszöknie, de kormányzati forrásból ugyanakkor azt közölték, hogy a jelenlegi helyzetben ezt „lehetetlen” megerősíteni. Az ANI, amely folyamatos kapcsolatban áll az emberrablókkal, azt jelentette, hogy hét élő túsz – két amerikai, három belga, egy japán és egy brit állampolgár – van még az iszlamisták fogságában. Egy algériai helyi biztonsági forrás azt állította, hogy 25 külföldi kiszabadult, de ezt semmilyen más forrás nem erősítette még meg. Mindenesetre a külföldi túszok sorsáról egyelőre teljesen ellentmondásosak a jelentések.

Iszlamista fegyveresek szerdán ejtettek túszul több mint 40 külföldi szakembert Kelet-Algériában, a líbiai határtól nem messze egy földgázkitermelő telepen. Két embert a túszejtés közben megöltek. Egy helyi televízió azt közölte, hogy a túszejtők elengedtek negyven algériai foglyot, zömmel nőket, akik tolmácsként dolgoztak a helyszínen

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik