Nagyvilág

Külföldiek tucatjait ejtették túszul Algériában

Görög túszejtés (görögország, túszejtés, )
Görög túszejtés (görögország, túszejtés, )

Olajipari dolgozókat támadtak meg radikális iszlamisták. Egy francia férfit megöltek, kettőt megsebesítettek, ezenkívül fogva tartanak öt japán, egy ír és egy francia állampolgárt.

A túszejtés annak megtorlása, hogy Algéria engedélyezte légtere használatát Franciaországnak a Maliban indított katonai ibeavatkozás során.

A British Petroleum gáz- és olajipari nagyvállalat gázkitermelő egységét érte támadás Algéria keleti részén, Ain-Amenász településtől 40 kilométerre a sivatagban, a líbiai határ térségében, 1300 kilométerre a fővárostól, Algírtól. A telepen a BP a norvég Statoillal és a Sonatrach algériai állami gáz- és olajipari vállalattal közösen végez kitermelést.

Az algériai biztonsági erők körülzárták a helyszínt, és tárgyalnak a túszejtőkkel, akiknek a hírek szerint Mohtar Belmohtar a parancsnoka, aki hosszú éveken át a Mali északi részét ellenőrző Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) nevű szervezet egyik legismertebb vezetője volt. Tavaly év végén szakított az AQMI-val, és saját fegyveres csoportot alakított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik