Nagyvilág

Rács mögé kerül a pakisztáni kormányfő

A pakisztáni legfelsőbb bíróság végzése alapján váratlanul elrendelték kedden Rádzsa Parvíz Asraf kormányfő letartóztatását; a miniszterelnököt vesztegetéssel vádolják - jelentette a helyi média.

A vádak arra az időre nyúlnak vissza, amikor a politikus a pakisztáni kormány víz- és energiaügyi minisztere volt – jelentette a Geo TV és a Dawn című lap.

A pakisztáni ellenzék egyik vezéralakja, Imran Khán kedden Aszif Ali Zardari államfőt “azonnali” lemondásra szólította fel, a kormánytól pedig azt kérte, hogy rendezzen “szabad és átlátható” általános választásokat.

A kormányfő egyik tanácsadója, Favad Csaudri a brit hírügynökségnek kedden azt mondta: “nincs kétsége” afelől, hogy a Pakisztáni Néppárt (PPP) vezette kormánnyal évek óta konfliktusban álló legfelsőbb bíróság együttműködik a hadsereggel a jelenlegi vezetés megdöntése érdekében.

Csaudri arra alapozza álláspontját, hogy a letartóztatásról szóló rendelet kiadása éppen egybeesik a fővárost, Iszlámábádot már két napja megbénító tömegtüntetéssel, amelyet a – kormány gyanúja szerint a hadsereg támogatását élvező – tekintélyes vallási vezető és politikus, Muhammad Tahir ul-Kadri felhívására szerveztek.

Kadri, aki néhány hete tért haza Kanadából, korrupcióval és hozzá nem értéssel vádolja a kormányt, továbbá gyors intézkedéseket követel, amelyek biztosítják a legkésőbb május közepén megtartandó általános választások átláthatóságát, másfelől elvezetnek az anyagi javak igazságosabb szétosztásához. A mérsékelt elveket valló szúfi (az iszlám misztikus irányzatát követő) tudós azt is közölte: a tüntetők nem hagyják el Iszlámábádot, amíg nem teljesülnek követeléseik. Rádzsa Parvíz Asraf miniszterelnök ezt elutasította, mert szerinte Kadri követelései alkotmányellenesek.

A legfelsőbb bíróság kedden arra utasította a hatóságokat, hogy 24 órán belül vegyék őrizetbe Asrafot és további 15 embert. A vád szerint a szóban forgó személyek kenőpénzt adtak, illetve fogadtak el, amikor szerződést kötöttek áramtermelő üzemek létesítéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik