Nagyvilág

London légi segítséget nyújt Párizsnak Maliban

terrorista (terrorista)
terrorista (terrorista)

A brit kormány szárazföldi harcoló alakulatokat nem küld az afrikai országba.

Légi logisztikai segítséget nyújt a brit kormány Franciaországnak a Maliban zajló francia hadműveletekhez – közölte vasárnap hajnalban a brit miniszterelnöki hivatal. A Downing Street szóvivője szerint London szárazföldi harcoló alakulatokat nem küld az afrikai országba. A mali hadsereg a francia expedíciós alakulatokkal együtt az ország déli része felé megindult iszlamista erőkkel harcol, helyi jelentések szerint sikerült is megállítani a lázadók előretörését.

A brit miniszterelnöki hivatal szerint David Cameron brit kormányfő és Francois Hollande francia elnök szombat este telefonos megbeszélésen tekintette át a Maliban kialakult helyzetet, és azt, hogy London miként tud hozzájárulni a mali kormánynak nyújtott francia katonai segítséghez a szélsőségesek elleni harcban.

A brit kormányszóvivő szerint arról született egyezség, hogy Nagy-Britannia légi szállítási kapacitást bocsát Franciaország rendelkezésére katonák és hadfelszerelés Maliba juttatásához. Cameron és Hollande egyetértett abban, hogy a mali helyzet – tekintettel az országban folyó terrorista tevékenységre – tényleges veszélyt jelent a nemzetközi közösségre. A brit kormány mellett működő nemzetbiztonsági tanács kedden összeül és megvitatja a Maliban kialakult helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik