Nagyvilág

Véget érhet a káosz Malin

A mali puccsisták vezetője bejelentette szombaton, hogy a katonai junta néhány napon belül átadja a hatalmat egy átmeneti nemzeti egységkormánynak.

Amadou Haya Sanogo százados, a március 22-i államcsíny vezetője a puccsisták főhadiszállásán közölte: a junta úgy döntött, hogy gyorsan átadja a hatalmat, s néhány napon belül az országnak lesz miniszterelnöke és kormánya is. A mali puccsisták, engedve az erőteljes külföldi nyomásnak, péntek éjjel állapodtak meg a nyugat-afrikai államok gazdasági közösségével (ECOWAS) abban, hogy helyreállítják az alkotmányos rendet.

Átadják a hatalmat a parlament elnökének, aki a választásokig ellátja az államfő feladatait. A parlamenti elnök, Dioncounda Traoré a puccs éjszakáján külföldre menekült, de állítólag már a nap folyamán visszatér Maliba, ahol 40 napon belül megrendezik a választásokat. Az ECOWAS állítólag amnesztiát ígért a puccsistáknak, és megszünteti az ország ellen a minap bevezetett szankciókat. A katonaság március közepén vette át a hatalmat a muzulmán afrikai ország elnökétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik