Nagyvilág

Megmenekültek a gyilkos bálnák

kardszárnyú delfin (kardszárnyú delfin, gyilkos bálna, )
kardszárnyú delfin (kardszárnyú delfin, gyilkos bálna, )

Tizenegy kardszárnyú delfin fulladozott a jégpáncél alatt.

Megtört és odébb vándorolt az a jégmező Kanadában a Hudson-öbölben, mely foglyul ejtett 11 kardszárnyú delfint, akiknek így megnyílt az út a nyílt víz felé.

Az állatok Inukjuak település közelében kerültek csapdába, kedden vette észre őket egy halászhajó. Pár méter átmérőjű lékhez jártak levegőt venni, és szemlátomást kínlódtak, szerdán már egyre erőtlenebbnek tűntek. Csütörtökre azonban – feltehetően az erős szél miatt – elvándorolt a jég, a delfinek pedig eltűntek.

A falu lakói repülőgépről próbáltak megbizonyosodni arról, hogy az állatoknak sikerült kijutniuk a nyílt vízre, és bár őket nem látták, azt viszont igen, hogy jókora jégmentes felületek vannak a delfinek felbukkanásának vidékén, így az állatok jó eséllyel túlélték a fogságot.

Kanadai állatszakértők megjegyzik, hogy az orkáknak – így is hívják ezt a delfinfajtát – ezer kilométerrel odébb kellett volna lenniük az évnek ebben a szakában, ám az idei télen késett a fagy, feltehetően ezért időztek tovább a Hudson-öbölben. A kardszárnyúak nincsenek hozzászokva a jeges vizekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik