Tudomány

Cápaevéstől csorbul a kardszárnyú delfin foga

Administrator
Administrator

2011. 01. 25. 11:12

A nyílt vízi kardszárnyú delfinek különleges étkezési szokásai alátámaszthatják a tényt, hogy a kardszárnyú delfin valójában több faj.
Korábban a témában:

Korábbi kutatások során már felfedeztek genetikai különbséget a két élőhely kardszárnyú delfinjei között, az eltérő viselkedés pedig alátámasztja azt az elképzelést, amely szerint két külön fajról van szó.

A nyílt vízi kardszárnyúak táplálkozási szokásairól igen nehéz információhoz jutni, mivel több száz méter mélységben vadásznak.

A kutatóknak ezért mindössze két ízben sikerült közvetett jeleket találni: a csapatok hosszú merülését követően friss húscafatok úsztak a vízen. Azok elemzéséből kiderült, hogy a cetek a Tüskéscápa-alakúak tizenhat különböző példányát kóstolták meg.

A kutatók szerint a szokatlan étrend az oka annak, hogy a nyílt vízi példányoknak gyakran tövig lekopnak a fogaik, míg part menti fajtársaik fogazata éles marad, mivel a cápák bőre kemény és durva.

VESZÉLYBEN A NYÍLT VÍZI KARDSZÁRNYÚAK

A két csoport eltérő táplálkozási stratégiája alátámasztja azt a nézetet, hogy a kardszárnyú delfinek nem tartoznak egyetlen fajba.

Úgy tűnik, legalább három önálló faj, továbbá két alfaj alkotja a cetek e csoportját. Erre következtettek nemrégiben dán kutatók is genetikai elemzések útján.

A most nyert ismereteknek természetvédelmi jelentőségük is van. Ha ugyanis a nyílt vízi változat kihal, az eltérő táplálékbázissal rendelkező part menti rokon nem léphet egyszerűen a helyébe, tehát a nyílt vízről teljesen eltűnhet a kardszárnyú delfin.

Becslések szerint Kalifornia és Alaszka között már csupán mindössze ötszáz nyílt vízi kardszárnyú delfin él.


AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben – angolul (Nature)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.