Nagyvilág

Még a lemondása előtt tanúskodik Clinton

Nyilatkozni fog a Bengáziban lezajlott támadásról.

Hillary Clinton külügyminiszter még azelőtt fog tanúskodni a bengázi amerikai konzulátust ért terrortámadás körülményeiről, hogy távozik a posztjáról – közölték amerikai napilapok a diplomáciai tárca szóvivőjére hivatkozva.

Clintont eredetileg decemberben várták a szenátus külügyi bizottságába, hogy nyilatkozzon a bengázi támadásról, amelynek következtében négy amerikai állampolgár, köztük a Líbiában akkreditált amerikai nagykövet életét vesztette. A miniszter azonban december közepén egy vírusos gyomorfertőzésre visszavezethető gyengeség miatt elájult, és agyrázkódást szenvedett. Az év végén kórházba szállították, mert fejsérülése miatt vérrög keletkezett a koponyájában.

Politikai ellenfelei azzal vádolták, hogy a gyengélkedése csak tettetett, és azzal csak azokat a kínos kérdéseket kívánta elkerülni, amelyek a törvényhozásban vártak rá. Betegsége után Hillary Clinton hétfőn tért vissza hivatalába.

A diplomáciai tárca vezetőjének meghallgatása Barack Obama második elnöki eskütétele, azaz január 21. után várható, mert a szenátus munkája addig szünetel. Ez azt jelenti, hogy Clinton várhatóan a hónap végéig, vagy talán még azon túl is hivatalban marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik