Nagyvilág

Távozik az amerikai pénzügyminiszter

Timothy-F(960x640).jpg (Timothy F. Geithner,)
Timothy-F(960x640).jpg (Timothy F. Geithner,)

Január vége előtt távozik posztjáról Timothy F. Geithner amerikai pénzügyminiszter - erősítették meg pénteken amerikai médiaforrások.

Geithner, aki az utolsó képviselője Obama eredeti gazdasági csapatának, kulcsszerepet játszott abban, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején közpénzből adjanak mentőcsomagokat az összeomlás szélére sodródott magánvállalatoknak. Részese volt a kongresszussal a költségvetési szakadék elkerüléséről és az adósságplafon tavalyelőtti megemeléséről folytatott tárgyalásoknak is.

A pénzügyi tárca vezetője december 31-én jelezte, hogy az Egyesült Államok ismét elérte – ezúttal 16,4 trillió dolláros szinten – az adósságplafont. A minisztérium rendkívüli intézkedéseket foganatosított, hogy februárig fedezni tudja a kormányzati kiadásokat. Ha a következő hetekben a kormánynak nem sikerül megegyeznie a további hitelfelvétel lehetőségéről, akkor ismét előállhat a technikai csőd veszélye, amely komolyan visszavetheti az egész világgazdaságot.

A pénzügyminiszter, akit az elnöknek már többször sikerült rávenni a maradásra, a Fehér Ház illetékeseinek és a Wall Street képviselőinek egyaránt jelezte: ezúttal nem lehet majd eltéríteni szándékától. A távozás valószínű idejéről elsőként a Bloomberg hírügynökség számolt be.

Geithner korábban jelezte, hogy a január 21-i hivatalos elnöki beiktatás körül szeretne kilépni a tárcától, de több elemző úgy vélekedett, hogy még meggondolhatja magát. A pénzügyi tárca pénteken közölte, hogy a távozás pontos időpontját akkor közli, ha már kijelölték a miniszter utódját.

Washingtonban széles körben Jack Lewt, a Fehér Ház kabinetfőnökét tartják a legesélyesebbnek a megüresedő bársonyszék betöltésére. Az elnöki hivatal volt költségvetési igazgatójának kinevezését azonban több vezető republikánus politikus ellenezné, ami tovább ronthatja a Fehér Ház és a kongresszus amúgy is feszült viszonyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik