Nagyvilág

Elmenekült egy mexikói város egész rendőrsége

mexikói katona (mexikó, katona, )
mexikói katona (mexikó, katona, )

A kisváros rendőrei nem bírtak a településen és környékén működő bűnözőkkel, és inkább védtelenül hagyták a várost.

A Mexikó közép-nyugati részén található Marcos Castellanos város rendőrei még tavaly december végén kezdték el tömegesen otthagyni munkájukat, miután több súlyos támadás és fenyegetés érte őket. A Michoacán államban lévő városkában azután lett végleg elegük a rendőröknek, hogy egy társukat elrabolták, majd négy másikat meggyilkoltak a járőrőrző rendőrök elleni támadásokban, és kijárási tilalmat kellett bevezetni – írta az In Sight Crime.

A rendőrök menekülését könnyen megérthetjük, ha a Google képkeresőjébe beírjuk a Marcos Castellanos és Michoacán szavakat. Az első oldalon lévő találatok többsége ugyanis leginkább véres leszámolásokat ábrázol, amelyeket csak erős idegzetű olvasóinknak ajánlunk megtekintésre.

A városi rendőrség távozása után Michoacán állami rendőrei, valamint mexikói szövetségi rendőrség vette át a városban a rendfenntartást. Ugyanez történt korábban más mexikói városokban is, ahol az egész rendőrség elmenekült. Ez ugyanis nem számít olyan elszigetelt esetnek. 2011 nyarán például az amerikai határ közelében, egy fontos drogcsempész útvonalon fekvő Ascension rendőrei mondtak fel több gyilkosság után, de ez történt a szintén Michoacán államban található Tancitaróban is.

Az amerikai földrész szervezett bűnözésével foglalkozó insightcrime.org című oldal cikkében megjegyzi, hogy a kisvárosokban működő, rosszul felszerelt és képzetlen rendőrök gyakorlatilag teljesen védtelenek a jobban felfegyverzett drogkartellekkel szemben, amik két lehetőséget hagynak számukra: kenőpénz vagy golyó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik