Nagyvilág

Újabb cseh bűnözőket eresztenek szélnek

Borton(2)(960x640)(8).jpg (börtön)
Borton(2)(960x640)(8).jpg (börtön)

Pár nappal a jubileumi amnesztia után Václav Klaus jelezte, hogy még legalább egyszer közkegyelmet hirdet. A rabok harmadának szabadon engedése miatt sokan aggódnak.

A cseh köztársasági elnök a Mladá Fronta Dnes című cseh napilapnak adott interjújában mondta el, hogy mivel most 400 kegyelmi kérvény van az asztalán és havonta 2-300 újat kap, március végéig tartó államfői megbízatása alatt még legalább egyszer tervez amnesztiát.

Jubileumi közkegyelem szlovák és cseh bűnözőknek

Csehszlovákia kettészakadásának 20 éves évfordulójára Csehország és Szlovákia is jubileumi amnesztiát hirdetett.  A cseh rabok harmada kap kegyelmet és szlovák bűnözők is százával szabadulhatnak.

Váratlan volt a cseh elnöki kegyelem, mert Klaus eddig azt hangoztatta, hogy hiba közkegyelemmel beavatkozni a bírósági döntésekbe.

Ki fizet a károsultaknak?

Az amnesztiát bírálók legfőbb kifogása, hogy a közkegyelem révén kiszabadulnak olyan elítéltek is, akik korrupció és súlyos gazdasági bűncselekmények miatt kerültek börtönbe, illetve indult ellenük eljárás. Az amnesztia nyomán ezekben az ügyekben károsultak ezrei eshetnek a bírósági úton megszerezhető kártérítéstől.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt bejelentette, hogy elfogadhatatlannak tartja az amnesztia mértékét, és rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az államfő döntésének megvitatására.

Milos Zeman volt miniszterelnök, a januári államfőválasztás esélyese csütörtökön újságíróknak azt mondta: súlyos hibának tartja Klaus döntését, ha megnyeri az elnökválasztást, sohasem fog élni a közkegyelem jogával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik