Nagyvilág

Itt az újabb kínai élelmiszerbotrány

olaj saláta (olaj, saláta, konyha, )
olaj saláta (olaj, saláta, konyha, )

Egy országos vizsgálatban a termékek tíz százaléka nem felelt meg a normáknak. Főként étolajokban és rágcsálnivalókban találtak rákkeltő anyagokat – számol be a sina.com hírportál.

A pekingi minőség-ellenőrzési hivatal összesen csaknem 2700 vállalat termékeit vette górcső alá. Élelmiszereken kívül bútorokat, építőanyagokat, mezőgazdasági termékeket vizsgáltak. A teszt szerint több mint 260 termék bizonyult egészségkárosítónak, így többek között étolaj és pörkölt diófélék mintáiban találtak a nemzeti normákat meghaladó mennyiségű káros anyagot – adta hírül a sina.com.

A vizsgált étolajféléknek csaknem egytizede bukott meg a teszteken, így számos mintában találtak rákkeltő hatású anyagokat, a megengedettnek sokszor két-háromszorosát. Hasonló arányban buktak meg az országban népszerű csemegének számító mogyoró- és dióminták, amelyekben nagy mennyiségű, a májat és az immunrendszert károsító és daganatos megbetegedéseket okozó gombamérget, aflatoxint találtak. Az érintett vállalatok súlyos büntetésre számíthatnak, akár végleg eltilthatják őket az élelmiszeripartól.

A kelet-ázsiai országban hosszú évek óta problémát okoz az élelmiszer-biztonság kérdése. A minőségellenőrök szerint minden évben a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett étel fogyasztása miatt. Az elmúlt évben a tejipar, az alkohol, a gyorséttermek, a gyógyszerek, gyermekételek terén is voltak botrányok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik