Nagyvilág

Marslakók, Batmanek és harkályok várják az újévet

Batman (batman)
Batman (batman)

Egy felmérés szerint idén elképesztő jelmezekbe öltöznek szilveszter estéjén az ukránok.

Kijevben sokan harkálynak, gyöngyszemnek vagy nindzsának készülnek beöltözni. Az ország keleti részében a jelmezes szilveszteri bulikban várhatóan sok földönkívüli, cukorka és petrezselyem lesz, délen viszont a legkeresettebb jelmez a hóember és a malac, de nagy népszerűségnek örvendenek arrafelé a Csillagok háborúja hősei és Batman is – olvasható a Szevodnya című ukrán lap cikkében.

Ami a szilveszterkor felszolgált italokat illeti, a legelterjedtebb a forralt bor, amelyet a vodka-martini koktél követ, utánuk következik a konyak és a whisky. Meglepő módon a pezsgő, mint alapvető szilveszteri ital sokat veszített népszerűségéből Ukrajnában. Az ország középső részén viszont az ünnepkor fogyasztott öt leggyakoribb ital közé bekerült a sör is.
A kedvelt ételek elsősorban különböző saláták és torták.

Idén Ukrajna több nagyvárosában versenyt hirdettek a környezetvédők: díjazni készülnek azokat, akik igazi fenyőfa helyett más, természetkímélőbb alapanyagból készítenek újévi fát. Javasolt alapanyag a toboz vagy a kartonpapír, de a környezetvédők szerint lehet zöldségekből, például répákból, káposztákból vagy uborkákból is faformát építeni dísznek, amelyet ráadásul az ünnepi asztalnál el is lehet fogyasztani.

Ukrajnában szilveszterkor szokás a rokonokat, a barátokat megajándékozni. A lap érdekességként megemlítette, hogy a nők átlag két héttel hamarabb megvették az ajándékokat, mint a férfiak zöme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik