Nagyvilág

Vizsgálják a rádiós listát

mikrofon (mikrofon, )
mikrofon (mikrofon, )

A svéd közszolgálati rádióban regisztrálták a hallgatók nevét, lakhelyét, sőt felmerült, a vallási hovatartozás is. Egyelőre nem világos, hogy utóbbi csak terv volt vagy már gyakorlat.

A svéd Adatvédelmi Hatóság (Datainspektionen) várhatóan vizsgálatot indít a svéd közszolgálati rádiónál, mert az egyik műsorban a betelefonálók személyes adatait is regisztrálták egy éven át – adta hírül szombaton a Svenska Dagbladet című svéd országos napilap.

Újságírók pár napja jelentették be, hogy regisztrációs adatbázisra bukkantak. A hírek szerint a sajtó birtokába jutott egy olyan dokumentum is, amelyben a közszolgálati rádió P1-es csatornájának egyik vezető producere még novemberben javasolta a”Hívd a P1-et!” című műsor telefonos adatbázisának fejlesztését – a név és lakhely mellett- a vallási hovatartozás rögzítésével.

Az Adatvédelmi Hatóság (Datainspektionen) illetékese a svéd lapoknak úgy nyilatkozott, hogy a média a svéd alkotmányban rögzített szólásszabadság védelme alatt áll, ami mindent felülír. A kialakult helyzet viszont elég okot ad arra, hogy az ügyben komoly vizsgálatot indítsanak.

A Svenska Dagbladet országos napilap a műsor szerkesztői által vezetett regisztrációs listát “Stasi-módszernek” nevezte, és közölte a Svédországban közismerten baloldali kötődésű műsorvezetők nevét.

Az Adatvédelmi törvény (Pul) kimondja; adatkezeléskor nem sérülhetnek az érintettek jogai, a véleményregisztráció pedig törvénysértő. Svédországban jogi szempontból érzékeny adatnak tekinthető bárkinek az etnikai, illetve vallási hovatartozása, politikai nézetei vagy például az egészséggel kapcsolatos adatai.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik