Nagyvilág

Megkegyelmezett tolvaj komornyikjának a pápa

XVI. Benedek felkereste Paolo Gabrielét a vatikáni fogdában, és személyesen közölte vele, hogy szabad, a karácsonyt már a családjával töltheti.

A Vatileaks, a pápai lakosztályból ellopott bizalmas vatikáni dokumentumok botránya, az év elején robbant ki, amikor az iratokat ismertették az olasz újságok.

A pápát 2006 óta szolgáló komornyikot május 24-én tartóztatták le. Vatikáni lakásán több láda eredeti és fénymásolt dokumentumot találtak. Kiderült, hogy ellopott még ezen kívül  XVI. Benedeknek küldött ajándékokat, egy olyan 100 ezer eurós csekket  is, amely a pápa nevére szólt.

Gabriele azzal védekezett, hogy a sajtónak kiadott dokumentumokkal a pápát akarta segíteni az őt támadó vatikáni körökkel szemben.

Lopás minősített esete miatt október 6-án másfél év börtönre ítélték. Büntetése letöltését október 25-én kezdte meg. A kegyelem lehetőségéről az ítélet után elsőként a szentszéki szóvivő beszélt, hangoztatva, hogy a pápai bocsánathoz Gabrielének őszintén meg kell bánnia tetteit. A kegyelmi kérvényt Gabriele októberben nyújtotta be.

XVI. Benedek ma kegyelmet adott Paolo Gabrielének, személyesen közölte vele a hírt.  Gabriele már elhagyta vatikáni celláját, és hazatért családjához.

A pápai kegyelem “jó hírrel zárta a Vatileaks szomorú ügyét” – fogalmazott Federico Lombardi atya, szentszéki szóvivő. Hozzátette, hogy Gabriele nem dolgozhat és nem élhet többet a Vatikánban.

“Mivel azonban megbánta bűneit, a Vatikán lehetőséget kíván adni neki, hogy nyugalomban tudja folytatni családi életét” – mondta Lombardi. Az olasz sajtó szerint ez azt jelenti, hogy Gabriele egy Vatikánon kívüli római egyházi intézményben fog új munkát kapni.

Lombardi szerint kegyelmet kap a volt komornyik bűntársának tartott Sciarpelletti is, akit két hónap felfüggesztett börtönre ítéltek. Az informatikus továbbra is a Vatikánban dolgozik, csak a szentszéki államtitkárságról a statisztikai hivatalba helyezték át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik